Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О заштити ретких и угрожених врста у Краљеву

У периоду од 02. до 03. новембра 2015. у циљу стручне подршке практичној настави Шумарске школе у Краљеву, у оквиру предмета Екологија животиња, орнитолог Завода Милош Радаковић учествовао је у реализацији блок наставе на тему маркирање и прстеновање птица. Програм је похађало више од 40 ученика два одељења Шумарске школе у Краљеву.

Првог дана наставе реализоване су радионице о идентификацији, посматрању, техникама бројања и маркирању птица, у којима су ученици имали прилку да упознају основе методологије и коришћења алата у теренском раду. Другог дана изведен је теренски рад и демонстрација прстеновања птица и технике бројања птица. Овом приликом постављане су вертикалне орнитолошке мреже, које су послужиле за хватање птица и демонстрацију процеса маркирања и показано на који начин се поступа са птицама и који се параметри узимају приликом прстеновања, како би се обезбедило што краће задржавање птица и њихово брзо пуштање у природу.

У циљу представљања рада у заштити ректих и угрожених врста 03. новембра, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву отворена је и изложба „Сачувајмо чудесне врсте“, чији су аутори Међународна унија за заштиту природе (IUCN) и Завод за заштиту природе Србије. У оквиру програма отварања изложбе учесвовали су у име Библиотеке Милоје Радовић, IUCN-а директор Борис Ерг, Завода за заштиту природе Србије Милош Радаковић, стручни сарадник и Александар Васиљевић у име Краљевског академског природњачког друштва „Балкан“ из Краљева.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.