Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О преговарачком поглављу 27 на Green festu

Завод за заштиту природе Србије организовао је 18. новембра 2015. године у београдском Дому омладине, трибину радионичарског типа о хармонизацији стандарда ЕУ у области заштите природе „Колико је далеко Европа: поглавље 27“ у оквиру Међународног фестивала зелене културе „Green fest”, одржаног у периоду од 18-20. новембра 2015. године.

Трибина Завода одржана је као део научно-образовног сегмента фестивала Green field. У оквиру представљања теме трибине, бројним учесницим, увод за радионичарски рад била су предавања мр Верице Стојановић „Шта је преговарачко поглаве 27 и које стандарде у заштити природе подразумева“ и др Душан Мијовић на тему „Стандарди ЕУ за област природних ресурса“. Након уводних излагања у циљу активирања учесника у дискусију и добијања повратне информације о томе какви су њихови ставови везани за усклађивање праксе заштите природе у Србији са европским стандардима рад је настављен у оквиру дискусионих група. Прва група под менторством мр Растка Ајтића, стручног сарадника Завода расправљала је о значају имплеметације Конвенције о промету и трговини ретких и угрожених врста (CITES конвенција). Друга дискусиона група коју је водио Драган Симић, председник НВО Лига за орнитолошку акцију радила је на тему ветропаркови и заштита птица, док је трећа група под вођством др Душана Мијовића разматрала значај рада минихидроелектрана и могућности њиховог рада у складу са заштитом природе. У оквиру рада четврте групе представник Завода мр Верица Стојановић учесницима је објаснила шта представља мрежа заштићених подручја Eвропе Натура 2000 и како се постаје део овог система заштите. О раду по дискусионим групама представници појединачних група упознали су све учеснике трибине. Учесници трибине донели су заједнички закључак да је поред значајних резултата, неопходно даље интензивирање у раду како би се постигла потпуна усаглашеност са системом заштите природе у ЕУ.

Завод је активно учествовао и у фестивалској зони Green squer, као суорганизатор две изложбе посвећене ширењу свести јавности о угрожености појединих врста и значају акција њихове заштите. И то, изложбе IUCN „Сачувајмо та дивна створења“ која публику упознаје са врстама које се налазе на црвеним листима и самосталне сликарске изложба Весне Петрић „Лепота различитости“, која мотивише на лично откривање света дивљине.

Фестивал „Green fest” као препознатљив догађаја и ове године привукао је велики број учесника и посетилаца из Београда, Србије, региона и југоисточне Европе. Фестивал је реализован у складу са светским стандардима манифестација овог типа, а од ове године има и акредитацију и ознаку EFFE (Europe for Festivals Festivals for Europe), која гарантује квалитет и значај на локалном, националном и међународном нивоу.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.