Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Представљен значај црвених књига водоземаца и гмизаваца Србије у Ректорату Универзитета у Београду

Научној и стручној јавности представљена су издања Биолошког факултета у Београду и Завода за заштиту природе Србије Црвена књига фауне I водоземци и Црвена књига фауне II гмизавци, 20. новембра 2015. године у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду.

Црвене књиге фауне I и II, као дела чији је основни циљ да прикупе и прикажу комплексну проблематику стања и заштите угрожених врста водоземаца и гмизаваца и основ за очување и заштиту ових, нарочито глобално угрожених животињских врста, научној и стручној јавности представили су уредници, рецензенти и аутори на челу са проф. др Жељком Томановићем, деканом Биолошког факултета и мр Александром Драгишићем, директором Завода за заштиту природе Србије.

Обраћајући се бројним званицама промоције проф. др Жељко Томановић, декан Биолошког факултета, изразио је задовољство због објављивања овог капиталног дела, уз очекивање да се више неће толико дуго чекати наредна црвена књига, будући да су до сада израђене две - Црвена књига флоре I која је објављена 1999. године и Црвена књига дневних лептира из 2003. године и нагласио је да две нове црвене књиге представљају издавачки подухват Факултета и Завода.

О значају ових публикација и њиховог представљања стручној и широј јавности говорио је мр Александар Драгишић, директор Завода, истичући да „њихову вредност увећава и чињеница да су настале на основу вишедеценијског истрајног научног рада и несебичног ентузијазма бројних научника и стручњака у овим областима, којима изражавамо најдубљу захвалност“. „Имајући у виду послове који нас тек чекају у процесу прикључивања европској еколошкој мрежи и за усвајање европских и светских стандарда у заштити природе, издвојио бих и велики значај класификације станишта ових врста према критеријумима Натура 2000 у црвеним књигама, који ће знатно помоћи нашем будућем раду“, додао је у свом излагању.

Да је реч о делу које се може посматрати као јединствени научни одговор на све драстичније нарушавање природе и нестајање врста, истакла је рецензент проф. др Радмила Петановић, представљајући садржај црвених књига, док је рецензент проф. др Ана Ивановић, дајући осврт на садржај публикација, нагласила даљу одговорност свих стручњака ангажованих у заштити природе у спровођењу мера заштите угрожених водоземаца и гмизаваца, будући да су њихова станишта једна од најосетљивијих по питању угрожености. Унапређење заштите станишта као даљих примарних корака у заштити врста, истакао је и рецензент проф. др Владимир Стевановић, наводећи значај ових издања за науку и праксу заштите.

Вишегодишњи истраживачки и научни рад који је изнедрио овакво дело испред тима аутора представили су проф. др Дмитар Лакушић и мр Растко Ајтић. Захваливши се свима који су својим радом и ентузијазмом допринели да црвене књиге водоземаца и гмизаваца буду објављене, о издањима су говорили уредници проф. др Милан Калезић и проф. др Љиљана Томовић. Овом приликом, проф. др Љиљана Томовић одржала је презентацију којом је представила структуру, врсте података и научна знања о заштити врста које монографија обухвата: распрострањење, еколошке одлике, динамику популација, степен угрожености врста, узроке угрожености, мере заштите и препоруке метода праћења стања популација и утврђивања приоритета у заштити.

Захваливши се званицама на учешћу у промоцији, главни и одговорни уредник Црвене књиге гмизаваца и Црвене књиге водоземаца проф. др Славиша Станковић, продекан Биолошког факултета у Београду, најавио је даље активности Факултета и Завода у објављивању црвених књига, које нам саопштавају стање природе, стање биодиверзитета наше земље и истовремено, дају на науци утемељену основу за предузимање акција.

Црвена књига фауне Србије I водоземци обухватила је укупно десет угрожених врста – пет репатих и пет безрепих водоземаца, а Црвена књига фауне Србије II гмизаваца 16 угрожених врста – три врсте корњача, седам врста гуштера и шест врста змија. Реч је о књигама које синтетизују свеобухватне информације – од општих одлика водоземаца и гмизаваца Србије и диверзитету у Србији и на Балкану, описа биологије и екологије појединачних врста издвојених по критеријумима угрожености, до степена угрожености станишта, фактора угрожавања и мера њихове заштите. Као такве, представљају основу разумевања и спровођења заштите ове групе кичмењака.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.