Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Акција спашавања ружичастог несита

Завод за заштиту природе Србије у сарадњи са републичком еколошком и општинском комуналном инспекцијом и уз стручну помоћ и подршку локалног ветеринара и специјалистичке клинике СВО „Шојић“, покренуо је акцију спашавања ружичастог несита, врсте пеликана, који је услед тровања храном и захваћен инфекцијом пао у приватно двориште у Александровцу.

Ружичасти несит (pelecanus onocrotalus) је строго заштићена птица у Србији и налази се на разним листама међународно значајних врста птица. Несит се налази на листама у прилозима I и II Конвенције о миграторним врстама, у прилогу II Бернске конвенције о заштити европских дивљих врста и њихових станишта и на анексу I Директиве о птицама Европске комисије.

Акција спашавања пеликана започела је 03. новембра, када је пријављено да је птица услед изнемоглости пала у приватно двориште у Александровцу. До доласка надлежних представника Еколошке инспекције и Завода, птицу су збринули и њено здравствено стање пратили локални ветеринар и домаћини у чије је двориште пала, хранећи је ситном рибом.

По доласку надлежних служби, птица је пребачена до специјалистичке клинике СВО „Шојић“ у Чачку ради даљег збрињавања и лечења. Према извештају др Богдана Шојића, болесна птица је имала симптоме који су указивали да је дошло до тровања храном, а присуство ваздуха у поткожном ткиву било је типично за клостридијалну инфекцију анаеробне бактерије. Птица је у Клиници третирана антибиотицима, витаминима и средствима против интоксикације. После седам дана лечења примећено је смањивање ваздуха у поткожном ткиву. Птици се вратио апетит и она дневно једе око 1 kg рибе. Птица ће након лечања у ветеринaрској клиниц „Шојић“, бити збринута у прихватилишту за птице или золошком врту до коначног опоравка и периода када временски услови буду повљни за њен поновни повратак у природу.

Нађена болесна птица ружичастог пеликана у Александровцу је вероватно млада птица која се налазила у миграцији или дисперзији, а која се због своје болести и исцрпљености задржала и остала у Србији. Ружичасти пеликан је бивша гнездарица Србије. У прошлости ова врста је нађена на гнежђењу на бари Мазарино у Доњој Тиси јула 1868. године. У савременом периоду ова врста се углавном ретко или повремено среће у сеоби или дисперзији (углавном дуж Дунава и других водених површина у северним деловима земље).

Налаз болесног младог ружичастог пеликана, као ретке и интересантне врсте птице у Србији је посебно привукао пажњу стручњака Завода и других надлежних служби и појединаца који су предузели све неопходне мере да се спаси ова значајна јединка. Акција спашавања пеликана омогућена је услед брзе и координисане акције грађана, стручњака и надлежних служби и представља пример учешћа јавности у заштити природе и животне средине.

Ружичасти несит или пеликан (Pelecanus onocrotalus) је врста из породице пеликана. Спада међу највеће летеће птице. Дужина тела се креће од 140-180 cm, а распон крила од 226 до 360 cm. Има огроман кљун који је дуг од 29 до 47 cm. Одрасли мужјак је тежак од 9 до 15 kg. Ова врста је добро адаптирана за живот на води. Гнезди се у мочварама и плитким језерима југоистока Европе, у Азији и Африци. Птице које гнезде у југоисточној Европи мигрирају. Половина европске популације ове врсте гнезди у делти Дунава у Румунији. Птице долазе на место гнежђења крајем марта или почетком априла, а селе се од септембра до касно новембра. Њихова места зимовања нису довољно позната, срећу се зими у североисточној Африци, преко Ирака до Индије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.