Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржаним бројањем потврђено повећање бројности белоглавог супа

У Србији је успешно завршено годишње бројање белоглавих супова на подручјима његових гнездећих колонија. Бројање је потврдило континуитет непрекидног раста ове строго заштићене врсте лешинара, која је пре неколико деценија у нашој земљи била пред изумирањем. Избројано је 265 јединки (укупна бројност је процењена на око 300-320 јединки), што представља повећање популације белоглавог супа у Србији.

Четврто бројање белоглавог супа спроведено је крајем новембра и почетком децембра 2015. године, у организацији Завода и у сарадњи с управљачима заштићених подручја („Резерват Увац д.о.о.“, Центар за природне ресурсе „Натура“ и Удружење грађана „Јадовник - оаза нетакнуте природе“ из Пријепоља) и другим организацијама у Србији.

Ово бројање је део шире акције, међународног цензуса белоглавог супа на Балкану. Упркос веома лошим метеоролошким условима, четврто бројање белоглавих супова у Србији и 11. на Балкану је успешно обављено, и добијени су значајни резултати о стању популације белоглавог супа на подручјима Србије, Бугарске, Македоније и континенталном делу Грчке. На подручју Србије је укупно избројано 265 јединки (укупна бројност је процењена на око 300-320 јединки), у Бугарској је укупно избројано 286 јединки, у континенталној Грчкој 79 јединки и у Македонији 48 јединки. Укупно на подручју Балкана (без Крита и Кварнерских острва) је избројано 678 јединки.

Бројање белоглавог супа у Србији се одвијало истовремено на три локације: подручју СРП „Увац“ где је избројано 186 јединки у свим колонијама и на одмориштима птица на овом подручју, СРП „Клисура реке Милешевке“ где су укупно избројане 32 јединке, и подручју СРП „Клисура реке Трешњице“ где је укупно избројано 47 јединки.

Према резултатима овогодишњег цензуса, укупна бројност белоглавог супа на Балкану је у порасту (678 јединки), у поређењу с прошлом годином када је евидентирано 629 јединки. Велико повећање популације белоглавих супова констатује се и у Србији током последње деценије. Тренд ове врсте је генерално у сталном благом повећању током последњих година, мада постоји повремени пад и флуктуација бројности птица у неким колонијама (услед повремених тровања, убијања и других угрожавајућих фактора).

Према резултатима мониторинга током сезоне гнежђења 2015. године, процењено је да у Србији постоји укупно око 150-155 парова белоглавог супа, од којих је утврђено да је 130-133 парова започело гнежђење и око 100 младунаца белоглавих супова је успешно подигнуто. Ова, до сада највећа забележена бројност супова у Србији, потврђује успех, али истовремено и значај и обавезу спровођења активних мера заштите у циљу очувања ове значајне групе птица грабљивица у Србији.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.