Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Изложба „Биодиверзитет“ представљена поводом обележавања Дана Јапана у Београду

Поводом обележавања Дана Јапана 10. децембра 2015. године у хотелу „Hyatt“ у Београду представљена је изложбена поставка фотографија Завода за заштиту природе Србије, National Geographic Srbija и фирме Canon „Биодиверзитет“. Интернационална изложба фотографија „Биодиверзитет“ приказује 24 најуспешнијa радa истоименог фото конкурса, који је окупио фотографе природе из целог света, у циљу указивања јавности на значај очувања свих врста са којима делимо један заједнички дом – планету Земљу.

Изложба фотографија постављена је у оквиру наступа компаније Canon на манифестацији посвећеној представљању јапанских брендова у Србији коју Амбасада Јапана по други пут организује као део своје церемоније прославе рођендана јапанског цара који обележавају све јапанске амбасаде у свету.

Интернационални фото конкурс „Биодиверзитет“ су у периоду од 15. септембра до 15. октобра 2015. године организовали Завод за заштиту природе Србије, друштво National Geographic Srbija и компанија Canon, у оквиру организације III Светског конгреса биодиверзитета, одржаног у периоду од 26. до 30. октобра у Србији.

На фото конкурс је стигло преко 2.000 фотографија са мотивима из целог света, на којима су фотографи представили своју причу о природи, како би дочарали и приказали лепоту и значај заштите и очувања свих врста и животних форми планете Земље.

Своју причу o природи фотографи су представили кроз четири конкурсне категорије.

У категорији Дивље врсте за победнички рад проглашен је „Sandgazer“ (Pachydactylus rangei), Намибијска пустиња, Намибија, аутора Fabio Pupin из Италије.

У категорији Црвене Листе победио је рад „Young male polar bear at the floe edge“, Lancaster Sound, Nunavut, Canada, Arctic, ауторке Louise Murray из Велике Британије.

У категорији Пејзажи победила је фотографија „Army of Montenegro”, Јадранско море, Црна гора, рад Стевана Кордића.

У категорији Људи, за најбољу фотографију стручни жири је одабрао рад Јелене Ивановић из Србије под насловом „West in East People”, сликану у америчком граду Атланта.

Одлуку о најуспешнијим и награђеним радовима, након вишеструке селекције, 16. октобра 2015. године донео је жири стручњака и реномираних светских фотографа друштва National Geographic у саставу:

- Tino Soriano, фотограф друштва National Geographic,

- Robin Moore, представник National Geographic Creative, и

- Igor Rill, уредник часописа National Geographic Srbija.

Завод за заштиту природе Србије, National Geographic Srbija и Canon имали су изузетну част да први пут јавности представе победничке радове интернационалног фото конкурса „Биодиверзитет“ 26. октобра 2015. године на отварању III Светског конгреса биодиверзитета у галеријском простору Мећавника у Парку природе „Шарган - Мокра Гора“, уз присуство стручњака и истраживачa света природе са готово свих континената и из 22 земље.

Фотографије представљене на Интернационалној фото изложби „Биодиверзитет“, можете погледати на линку http://www.zzps.rs/novo/kontent/novosti/325/Winners.pdf

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.