Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржан скуп „Партнерством ка заштити природе"

Трећи годишњи скуп организација за заштиту природе „ПАРТНЕРСТВОМ КА ЗАШТИТИ ПРИРОДЕ“ одржан је 21. децембра 2015. године у организацији Завода за заштиту природе Србије. Скуп је окупио представнике државних органа, стручних установа, високошколских организација и невладиних организација, како би кроз дијалог стручне и заинтересоване јавности унапредили координацију акција и сарадње владиног и невладиног сектора у заштити природе.

„У наредној 2016. години, када се очекује безусловно отварање Поглавља 27- Животна средина и климатске промене, када је у питању заштита природе сви заједно бићемо у истој функцији, сви заједно радићемо на достизању стандарда Европске уније у овој области, а што ће у крајњем циљу побољшати и укупан квалитет живљења грађана Србије. Морамо дати крила економији и не смемо гушити привреду, али уз обезбеђење природних вредности и очување ресурса. Управо је на стручним установама да се направи баланс између привреде која се мора пустити да ради, и заштите природне баштине коју остављамо будућим генерацијама“ рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић отварајући скуп. Даље је у својој поздравној речи нагласила да ће Министарство и у наредном периоду наставити да подржава рад организација које доприносе унапређењу и заштити природе. Овом приликом, затражила је подршку и активно укључивање ових организација и убудуће, с обзиром на недовољне људске капаците и да отварање Поглавља 27 подразумева веома обимне и сложене задатке, нарочито када је реч о промени свести и навика грађана.

Директор Завода Александар Драгишић обратио се скупу изражавајући задовољство што Завод постаје традиционално место окупљања свих оних који својим радом и залагањем настоје да унапреде заштиту природе и остваре стратешке циљеве у овој области. Он је истакао неколико активности Завода и догађаја у одлазећој години, који представљају значајан искорак у заштити природе, као што је састанак руководилаца европских агенција и завода за заштиту природе посвећен обновљивим изворима енергије с освртом на заштиту природе, Светски конгрес биодиверзитета одржан у Парку природе „Шарган - Мокра гора“, објављене црвене књиге водоземаца и гмизаваца у издању Биолошког факултета Универзитета у Београду и Завода, итд.

„Отворен је простор за размену знања и искустава, за усвајање и примену нових позитивних пракси у заштити природе, и основ за достизање нових стандарда у заштити природе. Отуда следе и задаци којима ћемо, сходно својим надлежностима као стручне установе у заштити природе остваривати у наредној години, на ревидирању и јачању еколошке мреже Србије, и процесу укључивања у еколошку мрежу Натура 2000“, истакао је Драгишић и додао да је, за успешно остварење будућих задатака, као отварање Поглавља 27 у преговорима са ЕУ, потребна синергија свих који се баве заштитом природе и поседују сазнања о њеним природним вредностима, односно развијање сарадње коју симболизује и овај скуп.

У име Српског биолошког друштва, присутнима се овом приликом обратила и проф. др Јелена Кнежевић Вучковић која је нагласила да је ова организација формирала посебан Одбор за биодиверзитет, с циљем јачања будуће сарадње.

Као пример послова који предстоје у наредној години, на скупу су представљени циљеви пројекта „Изградња капацитета за имплементацију стандарда и конвенција правне тековине ЕУ у области заштите природе - успостављање мреже Натура 2000“ који координира конзорцијум „Balcon“ из Мађарске. Како је Габор Силађи објаснио, овај пројекат ће допринети успостављању европске еколошке мреже Натура 2000 у Србији, а обухватиће израду протокола, тј. методологије за прикупљање података о врстама од европског значаја за заштиту, тестирање медотологије на одабраном пилот подручју, јачање капацитета носилаца ових активности, и активности комуникације заинтересованих страна. Он је позвао представнике организација да допринесу успеху овог пројекта достављањем података који могу помоћи проглашењу еколошки значајних подручја у оквиру Натуре 2000.

Декан Биолошког факултета проф. др Жељко Томановић је овом приликом изразио очекивање да ће у претприступном периоду високошколске и стручне организације и установе удружити своја знања и заједнички помоћи да Србија одговори овом изазову.

Атмосферу на окупљању партнера у заштити природе употпунила је изложба „Биодиверзитет“ награђених фотографија са конкурса Завода за заштиту природе Србије, National Geographic Srbija и фирме Canon, као својеврсно подсећање на суштинске мотиве заједничког рада на заштити природе.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.