Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Подршка програмима образовања о заштити природе у основним школама

У циљу подршке основним школама у реализацији програма о и за заштиту природе, стручњаци Завода за заштиту природе Србије одазвали су се позивима основних школа да одрже тематске презентације, радионице и истраживачке акције.

Поводом упознавања ученика виших разреда основних школа са природним вредностима у њиховом окружењу, стручни сарадници Завода Милош Вукелић и Дејана Лукић посетили су земунске школе „Петар Кочић“, „Гаврило Принцип“, „Горња Варош“ и „Раде Кончар“. Овом приликом, ђацима су представљена природна добра на територији општине: Предео изузетних одлика „Велико ратно острво“, Споменик природе „Винова лоза у Земуну“ и Споменик природе „Земунски лесни профили“.

У циљу подршке организацији трећег Сајма науке у вождовачкој ОШ „Војвода Степа“ у Београду, Завод је учествовао у реализацији програмске целине за област екологија. Овом приликом, ученици су представили своје тематске постер презентације, идејне пројекте и моделе везане за еколошке појаве гостима из стручних институција и организација и родитељима који су у великом броју дошли да подрже пројекте своје деце. Са ученицима на тему заштите природе и врста, разговарао je мр Растко Ајтић, стручни сарадник Завода.

На позив Основне школе „Борислав Пекић“ са Новог Београда, Завод је одржао радионицу посвећену заштити природе. Пред тридесетак ученика осмог разреда ове школе постављен је задатак: како обезбедити очување станишта где се гнезди строго заштићена врста птице, а у односу на интересе локалне заједнице, инвеститора који жели да уложи у развој подручја, одлуке надлежних државних органа и важеће законске прописе? Да би им се помогло у решавању овог озбиљног заштитарског задатка, стручни сарадник Завода Милош Радаковић одржао је предавање о ветрогенераторима и њиховом утицају на птице, односно о различитим утицајима људских активности на природу. Одржано предавање, као и предавање о заштити природе и зонирању заштићених подручја стручног сарадника Маје Радосављевић, било је увод у радионицу у којој су ученици веома активно учествовали. Уз стручну помоћ и вођење орнитолога Милоша Радаковића, ученици су својим одговорима на задатак радионице исказали пуно разумевање ове проблематике. На основу интересовања наставнице биологије Анете Томић и библиотекара Иване Гојгић, договорено је и наредно виђење са ученицима ОШ „Борислав Пекић“, дружење с Заводом и природом Србије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.