Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Регионални Форум Светске уније за заштиту природе (IUCN)

На Регионалном форуму Светске уније за заштиту природе IUCN, одржаном средином децембра 2015. године у Хелсинкију (Финска) упућен је позив на јачање акција за заштиту биодиверзитета и одлука заснованих на очувању природе у Европи.

У раду Форума учествовало је више од 250 делегата из 42 земље из Европе, Северне и Централне Азије, како би заједно указали на решења регионалних еколошких проблема и притисака. На Регионалном форуму Србију је представљао мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије.

Другог и трећег дана Форума представљен је нацрт IUCN Радног плана за Источну Европу и Централну Азију у периоду од 2017. до 2020. године и отворен процес консултација за израду овог стратешког документа. Радни план IUCN-а за Источну Европу и Централну Азију за наредни четворогодишњи период биће донет до краја фебруара 2016. године за усвајање од стране свих земаља чланица из региона, након усаглашавања текста са сугестијама добијеним на Форуму и више рунди консултација. IUCN Радни план представљаће документ који сaдржи принципе и смернице деловања IUCN-a у Источној Европи и Централној Азији.

Отварајући Регионални форум, потпредседница IUCN и саветник за Западну Европу Marina von Weissenberg је истакла да је „Европа на раскрсници и да овај догађај даје регионалној еколошкој заједници прилику да утиче на Париски споразум о клими, и идентификује конкретне кораке за примену циљева одрживог развоја“.

Више о резултатима рада Регионалног IUCN Форума можете сазнати на web страници http://www.iucn.org/about/union/secretariat/offices/europe/about/places/belgrade/news/?22292/Regional-Work-Plans-for-Europe-North-and-Central-Asia-in-focus-at-the-IUCN-Regional-Conservation-Forum

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.