Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Развој индикатора биодиверзитета на климатске промене

Агенција за заштиту животне средине је започела са спровођењем пројекта „Развој индикатора климатских промена и биодиверзитета у Србији“, који се реализује у оквиру сарадње чешке и српске владе. Ангажовани од стране Чешке развојне агенције, експерти Михаел Хошек и Јан Душек су посетили Србију ради прикупљања информација о институцијама и постојећим подацима везаних за развој индикатора биодиверзитета на климатске промене.

Током дводневне посете и разговора са представницима из сектора за климатске промене Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Агенције за заштиту животне средине, Републичког хидрометеоролошког завода, Института за метеорологију, Института за шумарство и Биолошког факултета Универзитета у Београду, чешки експерти посетили су и Завод за заштиту природе Србије у Београду.

Након упознавања са делатношћу и капацитетима Завода, које су представили Марија Трикић, начелник одељења за природна добра, мр Верица Стојановић, ботаничар и др Ненад Секулић, зоолог, представници Чешке агенције су указали на потребу даље комуникације са Заводом у циљу утврђивања врста и „осетљивих подручја“, односно значајнијих индикатора биодиверзитета као најпогоднијих за мониторинг утицаја климатских промена у петогодишњем периоду, колико је и предвиђено трајање самог пројекта. На састанку је предочено да ће нацрт пројекта, након прикупљања свих постојећих података од значаја за утврђивање индикатора за утицај климатских промена бити представљен у марту 2016. године.

Више информација о предлозима експерата из Републике Чешке након свих обављених разговора и даљој реализацији пројекта, могу се наћи на сајту Агенције за заштиту животне средине http://www.sepa.gov.rs

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.