Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

O заштити природе са ученицима Америчке основне школе у Београду

Завод за заштиту природе Србије посетили су 12. фебруара ученици петог разреда Америчке основне школе у Београду, у циљу успешне реализације истраживачког школског пројекта на тему „Заштита угожених врста животиња у Србији“.

Како би сазнали које су то ретке и угрожене животињске врсте у Србији, и како се спроводи њихова заштита, за младе истраживаче из иностранства који основну школу завршавају у Београду организован је разговор са стручњацима Завода, и обилазак изложбене поставке „Заштита природе у Србији“. Методе спровођења заштите угрожених животиња у Србији, на примеру ретких врста као што су Балкански рис, орао крсташ, риба мргуда, црни даждевњак и белоглави суп, радозналим гостима представио је херпетолог Завода Миливоје Крвавац, одговарајући на многобројна питања од којих су се само нека односила на то колико угрожених животиња има у Србији, које су од њих најугроженије, како се штите и који су изазови у раду на њиховом очувању. У циљу представљања целине спровођења метода заштите врста, ботаничар Завода, мр Верица Стојановић ученицима је представила и изложбене експонате ретких биљних врста, као и рад на њиховој заштити, и показала како изгледају попречни пресеци неких биљака када се посматрају кроз микроскоп.

Своју заинтересованост за одабрану тему школског пројекта ученици су показали и током разгледања међународне изложбе фотографија „Биодиверзитет“, на трећем спрату Завода, када су заједно са уредником изложбе Миливојем Крвавцем тражили фотографије на којима су представљене глобално угрожене врсте са светских Црвених листа.

Резултате свог школског пројекта и утиске о природи и заштити врста у Србији, ученици ће средином марта презентовати наставницима, родитељима и стручњацима који су им помогли да сакупе потребне податке и информације.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.