Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Србија гаси светла на 60 минута

У суботу, 19. марта у 20:30 часова, стотине милиона људи на свим континентима, у 24 временске зоне, искључиће светла у оквиру глобалне акције „Сат за нашу планету“, коју организује WWF – Светски фонд за природу. Иницијатива „Сат за нашу планету“ настала је 2007. године у Сиднеју, а Србија ће ове године свој допринос дати већ осми пут заредом.

Грађани три највећа града у Србији, моћи ће да дају свој допринос акцији и прикључе се организованим догађајима – у Новом Саду на Тргу слободе, у Нишу, у амфитеатру на кеју, док ће у Београду акција бити обележена на платоу испред Скупштине града на којем ће бити приказана креативна 3D пројекција о климатским променама, док ће присутни моћи да уживају и у наступу госпел хора и осталим пропратним активацијама.

„Сат за нашу планету“ је глобална кампања у коју се укључују појединци, организације, институције и компаније са циљем да пошаљу снажну поруку да је могуће нешто предузети по питању ублажавања последица климатских промена и да је могуће променити своје свакодневне навике за добробит планете и свих нас који на њој живимо. Глобална акција, из године у годину, потврђује чињеницу да свест јавности широм света о последицама климатских промена константно расте. Наиме, чак 178 земаља прикључило се овогодишњем пројекту очувања планете у акцији гашења светла на 60 минута и тај број учесника биће својеврсни рекорд.

Од 2007. године и настанка акције „Сат за нашу планету“ у Сиднеју, ова иницијатива је постала глобални покрет у који се прошле године укључило преко 2 милијарде људи из преко 7000 градова из 172 земље света. У Србији се 2015. године овој светској акцији придружио 91 град и општина, 172 школе и 110 организација цивилног друштва.

Овогодишњу акцију подржало је Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Секретаријат за урбанизам, градитељство, и заштиту животне средине, Град Београд, Град Нови Сад и Савез градова и општина Србије, као и многобројне компаније.

WWF – Светски фонд за природу у Србији позива све грађане да се укључе у акцију и дају свој допринос присуствовањем јавним догађајима у градовима широм Србије.

Додатне информације:

Тијана Стојановић, WWF Communications Officer, 069 10 30 260, tstojanovic@wwfdcp.org

WWF – Светски фонд за природу:

WWF је једна од највећих, широм света признатих независних организација, која се бави заштитом природе и има скоро пет милиона присталица и активну глобалну мрежу у више од 100 земаља. Мисија WWF-a је да се заустави уништавање животне средине и створи будућност у којој људи живе у складу с природом путем очувања светске биолошке разноврсности, одрживог коришћења природних ресурса и смањења загађења и претеране потрошње. http://www.panda.org/serbia

Додатне информације о акцији Сат за нашу планету:

Радио и TV спотове акције „Сат за нашу планету“ у трајању од 30 секунди на српском језику можете да преузмете на страници http://wwf.panda.org/sr/sat_za_nasu_planetu/materijali/ и емитујете на свом програму.

TV покривалице и изјаве с данашње конференције за новинаре у Београду (уторак, 17. март 2015.) на којој је најављена акција можете преузети с портала http://www.infobiro.tv и емитовати на свом програму.

TV покривалице и изјаве са централне манифестације која ће бити одржана у Београду на сам дан акције (субота 28. март 2015. године у 20:30h) моћи ћете да преузмете после 21.30h s portala http://www.infobiro.tv и емитујете на свом програму.

Детаљније информације и занимљивости можете да пронађете на страницама:

http://wwf.rs

https://www.facebook.com/WWFSerbia

https://twitter.com/WWFinSerbia

https://instagram.com/WWFSerbia

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.