Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Нa фестивалу науке у Нишу „Знањем против страха“

По осми пут, у холу Електронског факултета у Нишу, у организацији Гимназије „Светозар Марковић“, одржан је фестивал науке „Наук није баук“. Фестивал „Наук није баук“ постао је један од највећих догађаја у овој области, не само на југоистоку Србије, већ широм наше земље и региона.

Штанд Завода за заштиту природе Србије био је један од најпосећенијих. Током два дана, обишло га је преко 25 000 посетилаца.

Завод за заштиту природе Србије се на фестивалу представио под слоганом „Знањем против страха“. На штанду Завода посетиоци су могли да науче да препознају отровне и неотровне змије Србије, да виде како изгледају јаја и ембриони корњаче, скелет жаба и тритуруса (безрепих и репатих водоземаца). Међутим, највећу пажњу посетилаца привукли су живи примерци змија (степски смук, лоптасти питон, царки удав, кукурузни смук) и водоземаца (алпски мрмољци, велика крастава жаба - врсте донете са подручја Власине, а након фестивала враћене у своје природно станиште). Прилику да држе змију у рукама нису пропустили најмлађи посетиоци, али ни они нешто старији.

Два дана фестивла била су мало да сарадници Завода пруже одговоре на сва питања знатижељнх посетилаца о ретким, отровним и неотровним змијама, као и о другим врстама из групе водоземаца и гмизаваца.

Помоћ у реализацији поставке, својим присуством, демонстрацијом и изложеним животињама, пружили су удружење „Зоопланет“ из Ниша и Удружење за заштиту гмизаваца из Владичиног Хана.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.