Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Изложба „Природа Србије 2015“ у галерији „Прогрес“ у Београду

У галерији „Прогрес“ у Београду 04. априла отворена је изложба фотографија „Природа Србије“, када су додељене и годишње награде за 2015. годину победницима сталног фото конкурса који организује Завод за заштиту природе Србије у сарадњи са Фото савезом Србије.

Изложбу фотографија „Природа Србије“ отворио је Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије, истакавши да је „мотив покретања фото конкурса ширење знања о природи, будући да што више знамо о природи, боље ћемо је чувати, ценити и желети да заштитимо оно што је, између осталог, и незнањем данас веома угрожено.“ „Фотографија, као визуелни доживљај, веома је значајна у представљању лепота наших природних вредности“, рекао је директор Драгишић. У име стручног жирија Фото савеза Србије говорио је Мирослав Предојевић, председник Уметничког савета ФСС-а, који је овом приликом нагласио да „изложене фотографије неће дозволити да будемо равнодушни према чаробној игри птица, гмизаваца, исеката, односно боја и светлости, површина и облика пејсажа.

Отварање изложбе пратио је музички програм у коме су наступили ученици Музичке школе „Ватрослав Лисински“, Урош Јачевић и Оливера Огњеновић, у класи професора Драгана Петровића, као и Николина Ковачевић, која је извела изворну народну песму „Петлови море појев“ уз инструменталну пратњу Александра Јована Крстића на традиционалном балканском инструменту кавалу.

Годишње награде победницима фото конкурса „Природа Србије 2015“ уручили су Александар Драгишић, директор Завода и Мирослав Предојевић, председник Уметничког савета Фото савеза Србије. Стручни жири у саставу Милан Живковић, Бранисалв Бркић и Мирослав Предојевић за победничку фотографију прогласило је рад Јана Вала под називом „Ледени старт“. Друго место деле Милан Симоновић и Ацо Бојанић, а трећенаграђени су Милинко Радосављевић, Весна Мијаиловић и Игор Ђорђевић, док су похвале добили Владан Мишић, Зоран Милутиновић, Владимир Мијаиловић, Милан Дуњић и Виолета Милутиновић.

Сви заинтересовани моћи ће да погледају изложбу фотографија „Природа Србије 2015“ у галерији „Прогрес“ у Београду до 10. априла 2016. године. Изложба садржи 83 фотографије од пристиглих 5 000 фотографија од 300 аутора, на којима су приказани јединствени мотиви предела и разноврсност биљног и животињског света наше земље.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.