Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Обележен Дан заштите природе у Србији

У циљу обележавања Дана заштите природе у заштићеним природним добрима широм Србије организоване су акције промотивног и образовног карактера у којима је представљен значај очуване природе и одрживог управљања заштићеним подручјима.

Завод за заштиту природе Србије учествовао је у обележавању националног дана заштите природе заједно са Музејом у Аранђеловцу, управљчем Споменика природе „Пећина Рисовача“. Овим поводом за студенте Високе технолошке школе струковних студија, ученике Основне школе „Милан Илић Чича“ и децу из вртића „Дуга“ из Аранђеловца, организоване су радионице и посета пећини на тему биљни и животњски свет Споменика природе „Рисовача“.

Увод у обилазак пећине представљао је приказ информативних табли о значају очувања пећине Рисовача, које су за ову прилику припремили студенти Високе технолошке школе струковних студија. Након излагања студената и разговора са стручњацима Завода и кустосима Музеја о природним вредностима и мерама заштите Споменика природе, учесници акције су обишли пећину. Током обилска, настанак и живи свет пећине представио је геоморфолог Драган Нешић, док је о вегетацији окружења говорила ботаничар Драгана Недељковић.

За показано знање о заштити природе, Завод је учесницима акције поклонио публикацију о Националним парковима Србије, а за њихове учионице обезбедио сет постера на којима су приказане све врсте риба, дрвећа и водоземаца Србије, као и значајне врсте птица у Шумадији.

Поводом Дана заштите природе програм едукације у природи за ученике средњих школа организовали су представници ЈП „Ресавска пећина“ и ЈП „Србијашуме“, ШГ Јужни Кучај. Образовни програм о заштити природних ресурса, режимима и степенима заштите и управљању заштићених подручја пратио је обилазак природних добара прашуме Винатовача, водопада Лисине и Ресавске пећине.

Представници Завода подржали су и акције ЈП „Национални парк Тара“ и заједно са запосленима и гостима Парка, ученицима средњих школа и извиђачима из Бајине Баште учествовали у припремама за посете локалитета Калуђерске баре и отварању изложбе слика на тему Птице, ауторке Милице Ајдуковић у Центру за посетиоце у Бајиној Башти.

Прилог ТВ Сунце из Аранђеловца о обележавању Дана заштите природе можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.