Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Поводом Дана планете Земље у СП „Ресавска пећина“

Дан планете Земље, 22. април, је повод да преиспитамо свој однос према Планети на којој живимо. Истовремено, то је јавна кампања да се зауставе или ублаже последице људског деловања као што су: смањење резерви пијаће воде, загађење ваздуха, нестајање шума, смањење биодиверзитета, све мање здраве и безбедне хране и смањење природних ресурса од којих зависи наш живот. Иницијатива обележавања Дана планате покренута је пре тачно 47 година на конференцији UNESCO-a, одржаној 1969. године.

Поводом обележавња Дана планете, Завод и ЈП „Ресавска пећина“ 22. априла организују еко радионице и играонице за ученике основних школа из окружења Споменика природе „Ресавска пећина“, како би заједно најширој јавности послали поруку да смо сви одговорни за своје поступке, и да је време да лично допринесемо очувању света на Планети очувањем природе у нашем окружењу.

Споменик природе „Ресавска пећина“, због своје лепоте и природних вредности, упечатљив је пример за указивање на значај заштите природне баштине наше земље.

Ресавска пећина се налази у источној Србији у близини Деспотовца, у кречњачком брду Бабина Глава, на ободу крашког поља Дивљаковац, и спада међу највеће и најлепше пећине у Србији. Стара је око 80 милиона година и представља једну од најраније испитаних пећина. Пронашли су је чобани 1962. године. Дуга је 4500 метара, истражена до 2850 метара, а део за туристички обилазак је дуг 800 метара. Унутрашњост пећине је богата бројним и разноврсним дворанама, каналима, галеријама, стубовима, сталактитима, сталагмитима, драперијама и окамењеним водопадима. Ресавска пећина има статус заштићеног споменика природе, укључујући и непосредну околину површине 11 хектара.

Србија је земља са очуваном природом, неизмењеним пределима и значајним степеном очувања биодиверзитета, што нас обавезује да правилно вреднујемо и чувамо то што имамо.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.