Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Дан планете Земље на Калемегдану

Поводом обележавања Дана планете Земље, у петак, 22. априла 2016. године у 10.30 часова на Музичком павиљону на Калемегдану, биће одржана инклузивна манифестација за кориснике Центра за смештај деце и омладине ометене у развоју. Програм ће отворити директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић.

У градској оази – на Калемегдану, уз инклузиван музички и креативни програм, који организују JП „Београдска тврђава”, Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју и Завод за заштиту природе Србије, биће обележен празник посвећен еколошком освешћивању широм наше планете.

У оквиру радионице, корисници Центра биће у прилици да се упознају са различитим биљним врстама, уз помоћ представника Завода за заштиту природе Србије, који ће заједно са њима бојити листове бојанки са цртежима ретких и угрожених врста, тражити различите биљке у парку Калемегдан и помоћи им да сазнају о којој се врсти ради. Корисници Центра научиће и како да испресују биљке и направе свој хербар.

На Музичком павиљону наступиће хор Основне школе „Дринка Павловић“, а аутор књиге „Београд вечити град“ Александрар Диклић, читаће одломке из ове јединствене енциклопедија о Београду. У оквиру програма, биће одржана и изложба радова корисника Центра за смештај деце и омладине ометене у развоју.

Након завршетка програма, сви учесници манифестације биће у прилици да уз стручно вођење обиђу Београдску тврђаву и парк Калемегдан.

Дан планете Земље установљен је пре више деценија и смештен на званични календар Уједињених нација. Као дан обележавања еколошке свести и заједништва на нашој планети, Дан планете Земље је установљен и као један од датума којем је традиционално посвећена манифестација коју заједно организују ЈП „Београдска тврђава” и Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. Две установе остварују већ традиционалну сарадњу са циљем социјалне интеграције особа са ометеношћу и скретања пажње јавности на ову често маргинализовану популацију.

У склопу досадашње сарадње организоване су бројне манифестације музичког, спортског, креативног и уметничког профила које су привукле велику пажњу јавности, као и трајна изложба радова корисника на простору Калемегдана под слоганом „Могу и ја!“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.