Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Почиње фотоконкурс „ВИКИ ВОЛИ ЗЕМЉУ“

Викимедија Србије, у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије и Туристичком организацијом Србије, организује наградни фото-конкурс „Вики воли Земљу”, од 1. до 31. маја 2016. године, са циљем прикупљања фотографија заштићених подручја широм Србије.

Србија има велики број заштићених природних целина и добара, али су она најчешће непозната и недоступна јавности. Циљ пројекта је, с једне стране, фотографисати под слободом лиценцом што више природних добара, а са друге стране допринети повећању јавне свести о очувању природе.

У такмичењу могу учествовати сви регистровани корисници Википедије, који треба да поставе фотографије на Викимедијину мултимедијалну оставу. Фотографије морају бити начињене пре или током трајања конкурса.

Стручни жири Завода за заштиту природе Србије одабраће три најбоље фотографије које ће бити награђене лаптопом, таблетом и екстерним хард диском.

Фотографије ће, поред доступности на Викимедијиној остави, бити представљене јавности и кроз изложбе у градовима Србије: у Београду у Туристичкој организацији Србије, у Нишу на интернационалном џез фестивалу „Нишвил“ и у граду одакле ће стићи победничка фотографија.

Фото-конкурс „Вики воли Земљу” (Wiki Loves Earth - WLE) је међународно годишње такмичење које се организује у више од 20 земаља. Такмичење је први пут одржано 2013. године у организацији Википедије на украјинском језику. Прошле године је на глобалном нивоу више од 8500 учесника послало преко 100 хиљада фотографија.

„Вики воли Земљу” се у Србији реализује трећу годину за редом. Сваке године у Србији се прикупи око 800 фотографија природе.

Више информација о конкурсу можете пронаћи на сајту: http://wle.wikimedia.rs/.

Више информација о међународном пројекту „Вики воли Земљу“ можете пронаћи на званичној страници конкурса: http://wikilovesearth.org.

Победничке фотографије из Србије 2014. и 2015. године можете погледати на: http://wle.wikimedia.rs/pobednici.html.

Пратите нас и на Фејсбуку facebook.com/wleserbia, Инстаграму wikimedia_serbia, Твитеру @wm_rs, и Блогу http://blog.wikimedia.rs/.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.