Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Дан Планете и Дан Ресавске пећине

Поводом обележавања Дана планете и дана Споменика природе „Ресавска пећина“, Завод и ЈП „Ресавска пећина“ 22. априла 2016. године организoвали су за ученике из Деспотовца еко-радионице и обилазак пећине. На дан планете, 1972. године, због својих јединствених природних одлика, Ресавкса пећина је проглашена за заштићено подручје у категорији споменика природе, као природно добро од изузетног националног значаја.

Обележавање Дана Ресавске пећине и Дана планете отворила је директорка ЈП „Ресавска пећина“, Милица Петровић, указавши овом приликом на значај очувања пећине као једне од наших најлепших и пећинским накитом најбогатијих пећина, како за националну, тако и за светску природну баштину.

У том циљу, ученици Основне школе „ Деспот Стефан Високи“ из Деспотвца учествовали су у радионицама које су водили представници Завода за заштиту природе Србије. У радионицама деца су играјући се учила о ретким врстама у Србији и природним вредностима Споменика природе „Ресавска пећина“. Водећи децу кроз еко-игрицу „Медвеђа стаза“, Владимир Николић је причао о карактеристикама и распрострањености медведа у Србији. Која су станишта карактеристична за поједнине ретке врсте деци је објаснила Бојана Бојовић у радионици „Пронађи моје станиште“, док су волонтери Завода, Горан Мартиновић и Анита Мандал са децом играли игре меморије, решавали лавиринт и слагали слагалицу са мотивима ретких врста у нашој земљи. Увод у обилазак пећине представљало је учешће у образовној игри „Еко скакалица“ коју је водила Наташа Панић, у оквиру које су деца учила о природним вредностима пећине, али и слепим мишевима, као једним од њених најчешћих станара.

Након радионица ученике су водичи из ЈП „Ресавска пећина“ провели кроз пећину показујући им њене вредности и јединственост. Желећи да покажу своје утиске о пећини која се налази у непосредној близини њиховог града, деца су упутила поруку јавности да је време да се сви укључимо у очување природе у нашем окружењу.

Лифлет о Дану планете и Споменику природе „Ресавска пећина“ можете преузети овде

Видео снимак догађаја можете преузети овде https://youtu.be/EADx3K32p-c

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.