Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Инклузивна манифестација на Калемегдану

Поводом обележавања Дана планете Земље на Калемегдану је 22. априла код Музичког павиљона одржана инклузивана манифестација уз учешће корисника Центра за смештај деце и омладине ометене у развоју из Дневног боравака Стари град, и ученика Основне школе „Дринка Павловић“.

Као део ове манифестације, Јавно предузеће „Београдска тврђава“ организовало је у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије радионице о биљкама, водоземцима и гмизавцима који насељавају Београд. Биљке које расту на Калемегдану, као и врсте које су угрожене у Србије, представила је ботаничар Завода мр Верица Стојановић, која је и помагала учесницима акције да прикупе материјал за свој хербар и препознају сакупљене врсте. О гмизавцима и водоземцима који насељавају Београд, са корисницима Центра и ученицима ОШ „Дринка Павловић“ разговарао је херпетолог Завода мр Растко Ајтић док су попуњавали тематске листове бојанки са мотивима жабе гаталинке, змије шарке и врсте дивље орхидеје барске калужђарке, као примерима ретких и угрожених врста у Србији.

Манифестацију је отворио директор ЈП „Београдска тврђава“, Петар Андријашевић истакавши да је ово само један од програма намењених деци ометеној у развоју. О значају инклузивних манифестација говорила је Јелена Гајић из Центра за смештај деце и омладине ометене у развоју, нагласивши да је један од циљева оваквих манифестација социјална инклузија, односно укључивање деце у друштвену средину. О значају обележавања Дана планете и скретања пажње деци на важност очувања природе, на отварању манифестације говорила је мр Верица Стојановић из Завода за заштиту природе Србије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.