Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О заштити лептира

Како би својим родитељима и суграђана објаснили значај заштите лептира и природе, ученици ОШ „Стојан Новаковић“ из Шапца извели су 27. маја приредбу поводом обележавања Дана лептира.

Образовање о значају ове групе инсеката основни је мотив обележавања Дана летира, и овим поводом у школама широм света организују се програми у оквиру којих деца кроз радионице и креативне програме упознају лепоту и вредност лептира за животну средину. Један овакав образовни програм о лептирима код нас је реализовала Основна школа „Стојан Новаковић“ из Шапца. Шта су о летирима научили и како их доживљавају, ученици виших разреда приказали су својим другарима и родитељима кроз песму, игру и занимљиве информације на приредби одржаној у холу школе.

Овим поводом наставница биологије, Марија Ђерић позвала је у госте, стручњаке Завода да представе активности заштите лептира у нашој земљи. Како би представили богатство врста лептира, представници Завода су за ову прилику донели део збирке Дневних лептира, која се може видети у оквиру сталне изложбене поставке „Заштита природе у Србији“ у просторијама седишта Завода, а која је изавала велико интересовање код ученика и бројна питања. У оквиру програма приредбе биолог Завода, Миливоје Крвавац учесницима на облежавању овог дана објаснио је основне начине заштите лептира кроз две врсте активности: заштиту подручја која су станишта лептира, а називају се Одабраним подручјима за дневне лептире, којих у Србији има четрдесет, и заштиту самих врста у оквиру различитих иницијатива и програма. Како би представио значај заштите лептира, биолог Завода Миливоје Крвавац показао је учесницима и Црвену књигу дневних лептира, аутора проф. др Предрага Јакшића, коју је Завод за заштиту природе Србије објавио 2003. године, а у којој је представљено 55 врста, међу којима и једна врста која је нестала са подручја наше земље.

Дан лептира, односно Дан образовања и ширења свести јавности о значају лептира, обележава се на пролеће сваке године на светском нивоу. У зависности од тренутка када се могу видети лептири у природи, у неким земљама овај дан се слави 14. марта, у другим 28. маја, док се на пример у већини земаља америчког континента обележава прве суботе у јуну месецу.

Ред лептира са преко 220 000 до сада описаних врста у свету спада у бројнију групу инсеката. Међу њима, дневни лептири су представљени са преко 17 000 врста. Од овог броја у Европи живе 482 врсте. У Србији су заблежене око 193 врсте, што представља 44% европске фауне, тако да можемо закључити да је наша земља једна од богатијих земаља Европе по диверзитету лептира. Највећу претњу дневним лептирима у Србији представља губитак станишта због пољопривреде и запуштености полуприродних травнатих станишта. У поређењу са осталим деловима Европе, нарушавање станишта у Србији још увек није тако интензивно. Међутим, неке претње су очигледне, као што је претварање ливада у обрадиве површине, употреба инсектицида, и грађевинске активности. Друге су мање очигледне, као што је запуштање земљишта, посебно у брдима и планинама где су многи пољопривредници напустили своја имања, што за последицу има то да травнате површине брзо запоседа жбуње, а потом и шума, што доводи до проређивања дневних лептира који насељавају травната подручја.

Имајући у виду да се значај заштите дневних лептира огледа и у томе што представљају показатеље здраве животне средине, приредба коју су извели ученици из Шапца заинтересовала је, како њихове другаре, тако и родитеље да обрате пажњу на број ових шарених инсеката у свом окружењу.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.