Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Хербар споменика природе „Лисине“

Поводом обележавања Светског дана животне средине, стручни сарадници Завода су 03. јуна одржали радионицу „Хербар споменика природе Лисине“, намењену ученицима петог разреда ОШ „Стеван Немања“ из Стењевца, а у циљу покретања иницијативе за израду ботаничког инвентара овог заштићеног природоног добра од националног значаја. Радионица је одржана у организацији Јавног предузећа „Ресавска пећина“, које је управљач Споменика природе „Лисине“.

Програм обележавања Светског дана заштите животне средине отворила је Милица Петровић, директорка ЈП „Ресавска пећина“, захваливши се ученицима и њиховим наставницима што су се одазвали да заједно са стручњацима Завода започну израду Хербара Лисина, а тиме и вредновање ботаничког значаја споменика природе који је заштићен као изузетан национални хидрогеолошки феномен.

Зашто је значајно да природно добро има свој хербар и које су карактеристичне биљне врсте подручја Лисине, ученицима је објаснила ботаничар мр Верица Стојановић, што је био увод у практичну обуку за израду хербара. У оквиру радионице деца су учила како се правилно прикупља хербарски материјал, и како се одређује, пресује и правилно поставља у хербар. Познавање биљака које расту у природном добру деца су могла да провере и у својеврсном квизу који је осмислила Верица Стојановић, као припрему за препознавања врста са простора Лисина. Учесницима акције у индентификацији и припреми биљака за хербар, помагала је биолог Јелена Штилић, волотер Завода, а да би и самостално могли да препознају одређене врсте, Завод је за ову прилику припремо Приручник за препознавање лековитог биља СП „Лисине“.

Како би ученицима, представили и разноврсност фауне Лисина, о сисарима који живе у околини природног добра говорио је мамолог Владан Бједов, док је свет гмизаваца представио херпетолог мр Растко Ајтић. О врстама птица које се могу видети на ширем простору Лисина, деци је говорио орнитолог Милош Радаковић. Ради сагледавања укупне вредности и лепоте Споменика природе, децу су кроз природно добро провели водичи ЈП „Ресавска пећина“.

Значај реализације програма кроз које деца из школа у непосредном окружењу заштићених подручја могу упознати карактеристике и јединственост ових подручја, потврдили су нам наставници и ученици захваливши се на прилици да науче нешто више о свом крају, и да упознају начине рада у истраживању природе.

Споменик природе „Лисине“, који обухвата извор Велико врело и водопад Велики бук у подножју планине Бељанице, заштићен је одлуком Владе Републике Србије из 1955. године, као особена знаменитост фонда геонаслеђа Србије.

Како је протекла радионица „Хербар споменика природе Лисине“, можете погледати у прилогу ТВ Ресавске новости на 41,30" овде.

Приручник за препознавање лековитог биља Споменика природе „Лисине“ можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.