Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

XII Регионална конференција „Животна средина ка Европи“

У Београду је 06. јуна 2016. године одржана XII регионална конференција „Животна средина ка Европи EnE16 – ENV.net“, на тему „Климатске промене и одрживо коришћење природних ресурса“, као део обележавања Светског дана заштите животне средине у Србији. Конференција која традиционално једном годишње окупља велики број научника и стручњака из региона, у области заштите животне средине, одржана је у организацији удружења „Амбасадори одрживог развоја и заштите животне средине“ и Привредне коморе Србије, уз стручну подршку Завода за заштиту природе Србије и релевантних научних и стручних институција.

Рад конференције отворили су Станојла Мандић, заменица повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Републике Србије, др Мирјана Дренаков-Ивановић са Правног факултета Универзитета у Беогаду и проф. др Анђелка Михајлов, у име организатора, удружења „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“. На конференцији је представљено преко 50 тематских радова.

Полазећи од чињенице да се услед наглих климатских промена све чешће јављају непогоде које наносе огромне штете природним ресурсима, као део пленарних излагања представљена је презентација стручњака Завода, Марије Трикић и Биљане Крстески, на тему „Систем заштите природе и климатске промене“. Излагање на тему презентације представила је Биљана Крстески, истакавши да су растући притисци на природу, од којих су све значајније последице које носе климатске промене, попут губитка биодиверзитета и шумских површина због пожара и поплава, само део изазова са којима се сусрећемо у заштити природе. Представљајући рад Завода кроз систем заштите приоде, Биљана Крстески је нагласила да, сходно својим надлежностима националне стручне установе у заштити природе, Завод спроводи заштиту најочуванијих делова наше природне баштине, као једног од приоритетних задатака у борби против последица глобалних климатских промена.

Агенду са прегледом свих излагања и постер презентација можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.