Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Повређеном медведу указана помоћ и акција Постаните „кум или кума“ медведицама у оквиру Пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“

У оквиру Пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“ WWF-a (Светски фонд за природу) стручни тим на челу са Душком Ћировићем, професором Биолошког факултета ради на заштити медведа са стручњацима из Националног парка Тара. Стручни тим, указао је помоћ тешко повређеној женки мрког медведа, која је вукла металну сајлу која је угрожавала њен живот. Она је успела да се ослободи из илегално постављене замке у Босни и Херцеговини при чему је озбиљно повређена стигла до Националног парка Тара у Србији, где је ухваћена у посебно конструисану, безбедну замку за медведе. Након санирања ране, медведици је постављена огрлица са сателитским одашиљачем, те је пуштена у природу.

„Женка мрког медведа ухваћена је у сајлу од стране криволоваца у Босни и Херцеговини, непосредно уз границу са НП Тара. Женка је тешка скоро 90 kg, дужина тела јој је 149 cm, а стара је 4 године. Имала је дубоку рану дужине 30 cm преко груди и бока коју је сајла начинила. Рана је константно крварила, јер су је жичице од покидане сајле непрекидно повређивале. Указана јој је помоћ ветеринара и рана је санирана.“ – објаснио је Душко Ћировић, вођа тима и професор на Биолошком факултету у Београду.

Поред повређене женке, тим је успео да маркира још једног медведа, такође женку, која ће уз помоћ огрлице бити праћена. Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ започет је у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а финансира га Шведска међународна развојна агенција - Сида.

Медведи као животиње које живе самостално, а не у групама, имају потребу за великим пространствима, како би се неометано кретали, хранили и живели. Простране шуме Националног парка Тара представљају једно од најбољих и најочуванијих станишта за мрког медведа у читавом региону, а укупна бројност ове најкрупније европске звери се у западној Србији тренутно процењује на око 50 јединки. Још од 2002. године у Србији је законом забрањен лов медведа.

Намерно убијање и повређивање медведа је кривично дело за које прети казна затвором, као и новчана казна од милион динара.

Постаните „кум или кума“ медведицама

Посетите данас фејсбук страницу WWF-a: https://www.facebook.com/WWFSerbia/ и можда баш ви постанете „кум или кума“ медведицама и гласајте за једно од понуђених имена за обе медведице. Учествовањем можете дати ваш лични допринос у ширењу важних информација о мрким медведима, како бисмо их заједно заштитили. Гласање траје недељу дана. Укључите се!

За додатне информације: Тијана Стојановић, WWF особа за контакт са јавношћу, 069 10 30 260, tstojanovic@wwfdcp.org

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.