Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Проглашени победници фото конкурса „Вики воли Земљу“ – Кањон Раче најлепша фотографија природе Србије

У Туристичкој организацији Србије проглашени су победници трећег по реду фото конкурса „Вики воли Земљу”. Фотографија Владимира Мијаиловића „Кањон Раче са видиковца Црњесково” проглашена је за најлепшу фотографију заштићеног природног добра у Србији за 2016. годину. Добитник је награђен лаптопом.

Прва награда: Национални парк Тара, аутор Владимир Мијаиловић, CC-BY-SA 4.0

Другу награду овог међународног такмичења, таблет уређај, освојила је ауторка фотографије Специјалног резервата природе Увац, такмичарка под корисничким именом Saskapokimica.

Друго место: Специјални резерват природе Увац, аутор Saskapokimica, CC-BY-SA 4.0

Треће место и екстерни хард диск припао је Жељку Шћепановићу за фотографију Националног парка Копаоник.

Треће место: Национални парк Копаоник, аутор Жељко Шћепановић, CC-BY-SA 4.0

Церемонији проглашења победника претходила је конференција за новинаре, на којој су се окупљенима обратили представници Викимедије Србије, Завода за заштиту природе Србије и Туристичке организације Србије.

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије, истакао је да је у Србији ово најуспешнији конкурс до сада – прикупљено је више од 1700 фотографија које је послало 139 учесника, од чега је чак 112 нових, истакао је Маљковић.

– Несумњиво да овај конкурс добија на значају из године у годину и овом приликом бих се захвалио свим такмичарима, па и онима чије фотографије нису прошле селекцију, што су узели учешће у овом надметању и омогућили да прикупимо овако велики број квалитетних фотографија природе Србије – рекао је Маљковић.

Бојана Бојовић, из Групе за образовно-издавачку делатност Завода за заштиту природе Србије нагласила је да се Завод труди да подржи напоре свих којима су природа и Србија у срцу.

– На овај начин се заједно са Викимедијом Србије и Туристичком организацијом Србије промовише идеја о томе да свест о природи постане саставни део живота и размишљања, нарочито младих људи. Како би се то остварило, неопходан је слободан приступ знању у виду података, слика и најразличитијих информација које нам управо Википедија омогућава – закључила је Бојовић.

Дејан Вукићевић, члан жирија Завода за заштиту природе Србије рекао је да је жири имао „слатке муке” приликом одабира најбољих фотографија, јер су све сликане с љубављу према природи и усмеравају нас да пазимо на исту и сачувамо је за потомство. Сви аутори који су послали фотографије су увелико допринели заштити и промоцији природе Србије – рекао је Вукићевић.

Весна Раца Радисављевић, помоћник директора Туристичке организације Србије нагласила је туристички значај фотографија природе Србије.

– Многе фотографије у себи носе туристичке атракције. Стара планина, Палић, делови Златибора, идеална су места за одмор. Због тога је ово природни пут сарадње са Викимедијом, и верујем да ће број квалитетних фотографија из године у годину бити све већи – додала је она.

Поред награђених, још пет фотографија добило је похвале Завода за заштиту природе Србије, док је Викимедија Србије похвалила још четири учесника, за изузетан допринос овом такмичењу.

Изложба 20 најбољих радова биће отворена у Туристичкој организацији Србије до 29. јуна.

Преузето са сајта „Викимедија Србије“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.