Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржана манифестација „Биљобер“ на Озрену и Ртњу

У оквиру двадесетдруге манифестације „Биљобер“, која је одржана у периоду од 03. до 07. јула 2016. године у циљу упознавања шире јавности о лековитим биљкама које расту на Озрену, Ртњу и околини, Завод је традиционално присуствовао првом дану изласка на терен биљобера. Овом приликом стручни сарадник Завода Берислава Илић представила је берачима законска и подзаконска акта којима је регулисан промет деловима лековитих биљака и њихово сакупљање на природним стаништима, као и мере заштите и методе мониторинга у оквиру процене стања популација ових врста на терену.

Учесници манифестације имали су приликиу да на локалитету у близини села Скробнице са водичима и практичарима учествују у детерминисању узорака биљака које су сакупљене на терену. У овој обуци за сакупљање и детерминисање лековитог биља учествоало је око 50 берача.

Манифестација „Биљобер“, део је традиције овог краја која доприноси упознавању јавности о проблемима и опасностима које су могуће услед неконтролисаног брања појединих врста.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.