Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Еколошке пешачке туре на Великом ратном острву у јулу месецу

Уз стручну подршку Завода за заштиту природе Србије, Градска општина Земун током јула месеца 2016. године организује едукативне радионице „Еколошке пешачке туре на Великом ратном острву“, како би сви заинтересовани грађани могли да препешаче „Стазу здравља“ и овом приликом сазнају како је настало Велико ратно острво, зашто је заштићено и које ретке и угрожене врсте насељавају ову београдску оазу природе.

Пешачке туре организују се сваке среде у јулу месецу у периоду од 09 до 11 сати. Током прве две шетње организоване 06. и 13. јула, највећи број учесника био је из Дома пензионера „Бежанијска коса“ и волонтерског међународног кампа који се одвија у Дому у организацији Младих истраживача Србије. Волонтери из целе Европе и корисници Дома имали су јединствену прилику да пролазећи стазу дугу три километра од представника општине Земун Тање Кукобат и Зорана Мутваџића, открију еколошки и културни значај Великог ратног острва за Београд. О природним вредностима Великог ратног острва, режима заштите природе на острву, биљном и животињском свету, аутохтоним и инвазивним врстама на првој радионици, говорио је ихтиолог Завода др Ненад Секулић, док је током другог сусрета ову тему представио херпетолог Завода мр Растко Ајтић.

Сви заинтересовани грађани који желе да открију вредности Специјалног резервата природе „Велико ратно острво“, могу се укључити у акцију „Еколошке пешачке туре на Великом ратном острву“ до краја месеца током сусрета заказаних за 20. и 27. јул 2016. године.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.