Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Акција „Знањем против страха“ у Аранђеловцу

Након успеха образовне акције Завода „Знањем против страха“ на Фестивалу науке у Нишу, на позив Музеја у Аранђеловцу овај програм је 14. јула одржан у просторијама Музеја, где су деца и њихови родитељи имали прилику да открију карактеристике, значај и правила понашања при сусрету са змијама.

Завод за заштиту природе Србије у сарадњи са удружењима „Зоо планет“ из Ниша и „Поскок“ из Владичиног Хана покренуо је реализацију образовне акције „Знањем против страха“, како би се превазишао страх од змија, због којег оне често страдају, будући да их људи често убијају само зато што су научени да их сматарају опасним животињама. Акција „Знањем против страха“ има за циљ да се деци пруже праве информације о карактеристикама, начину живота, месту у природи, и томе колико су отровне и неотровне врсте змија корисне за подручје које настањују. У оквиру акције деца су била у прилици и да се друже са змијама, и да по инструкцијама херпетолога и стручњака, додирну или држе неке неотровне примерке змија.

Најмлађи аранђеловчани имали су јединствену прилику да у Музеју града упознају царство змија Србије кроз разговор са херпетолозима Завода, мр Растком Ајтићем и мр Данком Јовићем, Владицом Станковићем из Удружења „Поскок“ и Тамаром Ристић из Удружења „Зоо планет“. Након предавања о змијама, деца су у игрици „Еко скакалица“ показала шта су ново сазнала и научила, а након одоговора на питања о правилном понашању у сусрету са змијом имала су прикику да се друже са неотровним врстама змија под надзором стручњака. Кроз „Еко скакалицу“ децу су водиле ботаничар, Драгана Недељковић и андрагог, Наташа Панић из Завода.

Учесници акције, који су показали највеће интересовање и највише знања о змијама, награђени су магнетима са цртежом змије шарке и жабе гаталинке, као и књигом Национални паркови Србије. Осим тога, сви учесници су, како би могли да се подсете шта су ново о змијама научили и да своје знање пренесу другарима и родитељима, добили летак „У царству змија“ и постере „Змије Србије“ и „Водоземци Србије“.

Летак „У царству змија“ можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.