Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

У Националном парку Тара ухваћена и маркирана још три мрка медведа

На подручју Националног парка Тара, у оквиру пројекта који спроводи Светска организација за природу (WWF) „Заштићена подручја за природу и људе”, успешно су ухваћена, а затим и маркирана три мрка медведа.

У близини два хранилишта намењена медведима ухваћене су укупно две женке мрког медведа (масе 119,3 kg и 162,5 kg) и један веома крупан мужјак (масе 207,4 kg). Све три животиње су успешно и безбедно анестезиране и под сталним ветеринарским надзором. Узети су им стандардни узорци крви, длаке, као и морфометријски параметри (маса и преко 30 линеарних карактера тела). На свим хранилиштима за медведе у Националном парку Тара је још крајем јуна интензивирано изношење хране у циљу бољег примамљивања. Осим тога, додатно су постављене фотозамке ради праћења присустава медведа на хранилиштима, процене броја јединки које долазе, њиховог узраста и учесталости долажења.

Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ започет је у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а финансира га Шведска међународна развојна агенција - Sida.

За додатне информације: Тијана Стојановић, WWF особа за контакт са јавношћу, 069 10 30 260, tstojanovic@wwfadria.org

Из саопштења за медије WWF Србија. Комплетно саопштење можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.