Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Добитници посете Ресавској пећини и водопаду Лисине - данас „Карте за природу“ за посету четири заштићена подручја у околини Ниша

Трећи дан фестивала Нишвил програм Инфо пулта за природу обележило је представљање природних лептота и вредности једних од најлепших прирдоних добара источне Србије – споменика природе „Ресавске пећине“ и „Водопада Лисине“ у организацији управљача ових подручја ЈП „Ресавска пећина“.

Представњена заштићена подручја на фестивалу изазавла су велико интересовање посетилаца Нишвила да учествују акцији „Карта за прирду“ и пронађу волонтере Инфо пулта за природу у нишкој тврђави , како би добили „карту “ за учешће у наградној игри и освојили викенд посету (три дана, два ноћења) за обилазак Ресавске пећине и водопада Лисине. Карту срећног добитника награде извукла је Милица Петровић, директорка ЈП „Ресавкса пећине“. Награду је добила Ивана Михаиловић (064/495xxx). Овом приликом, као утешне награде присутнима на извлачењу маскота Ресавске пећине слепи миш „Мишко“ омогућио је да добију мајце са мотивима једне од наших најлепших пећина.

Последњег дана овогодишњег фестивла Нишвил, у недељу 14. августа посетиоци ће имати прирлику да освоје „карте за природу“ за четри заштићена прирдона добра у околини Ниша, и то: специјалне резервате природе „Сува планина“ и „Јелашничка клисура“, споменик природе „Церјанска пећина“ и предео изузетних одлика „Лептерија-Сокоград“. Срећни добитници ових „Карата за природу“ имће прилику да у оквиру једнодневног обиласка упознају ова природна добра уз стручне водиче њихових управљача из ЈП „Србијашуме“ ШГ Ниш, представнике Завода за заштиту природе Србије из РЈ Ниш и Дирекције за изградњу града Ниша.

СРП „Сува планина“ представља упечатљив и лако препознатљив масив. Одликују је линијски правац пружања, изразито стрме стране, које се од околног терена издижу и преко 800 m, и прилично заравњено теме. Посебну вредност представља специфичан крашки рељеф са врло стрмим падинама, дубоким јамама и многобројним облицима краса. Један је од центара биодиверзитета источне Србије са бројним ендемичним, реликтним и заштићеним врстама биљака и животиња.

СРП „Јелашничка клисура“ je уска клисура са стрмим странама и одсецима степенасто распоређеним и водном ерозијом разбијеним на стеновите ртове, усамљене зупце, платна и стубове. Атрактивност клисури дају и бројни прозорци, поткапине и шупљине у стенама. Клисура је станиште ректих и ендемичних врста, а две балкансе врсте српска рамонда (Ramonda serbica) и Наталијина рамонда(Ramonda nathaliae) њен су симбол.

СП „Церјанска пећина“ представља систем спелеолошких објеката. Хидролошки је активна и геолози процењују да је настала пре нешто више од 2 милиона година. Пећина је богата накитом који се простире целом њеном дужином. Пронађени хелактити посебна су врста пећинског накита који се супротно физичким законима и земљиној тежи формира и пружа увис у свим правцима као наелектрисана коса. Крај пећине још увек није откривен.

ПИО „Лептерија – Сокоград“ обухвата неколико маркантних целина: живописну клисуру реке Моравице, флувиоденудационо проширење Лептерија и средњевековно утврђење Соко град. Готово цела клисура је покривена шумама и шикарама граба, храста цера, сладуна и китњака, које настањује велики број врста значајних на националном и глобалном нивоу.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.