Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Еко камп „Сачувајмо Дунав“

Завод за заштиту природе Србије учествовао је у реализацији програма студентског Еко кампа „Сачувајмо Дунав“, који се одржава у периоду од 14. до 22. августа 2016. године у Специјалном резервату природе „Велико ратно острво“ у Београду. Иницијатива за одржавање студентског еколошког кампа покренута је 2007. године у оквиру кампање за прославу међународног Дана Дунава који се у целој Европи слави 29. јуна.

Ове године, студентски еко камп који се организује сада већ традиционално по девети пут, представља прилику за 25 пријављених студената са различитих факултета, да кроз стручна предавања, практичан рад на студији случаја и забавни програм, упознају природно окружење у коме бораве, различите аспекте заштите животне средине, као и начине на које свако може допринети лепшем и чистијем Дунаву и потенцијалном развоју туризма на сливу.

Одржана предавања на кампу базирају се на студији случају на тему Велико ратно острво и у даљем програму представљају основу за укључивање у радионице, рад на терену и развој индивидуалних студија случаја. Најбољи рад студије случаја на Кампу биће награђен од стране организатора.

Трећег дана кампа, 16. августа студентима су представници Завода Биљана Крстески, инг. шумарства и андрагог Наташа Панић, одржали предавање и радионицу на тему „Принципи заштите природе“. У уводном излагању Биљана Крстески је студентима објаснила систем заштите природе у нашој земљи и историјат развоја заштите природе код нас. Сазнања која су стекли у уводном излагању, студенти су имали прилику да примене током радионице коју је водила Наташа Панић и дају своје дефиниције заштите природе користећи асоцијације које су имали на ову тему.

Камп „Сачувајмо Дунав“ се одржава у организацији Министарства пољопривреде и заштите животне средине – Републичке дирекције за воде, GIZ – Немачке организације за међународну сарадњу и Coca-Cola Система, у сарадњи са Градом Београдом, ЈКП „Зеленило Београд“, Факултетом за примењену екологију „Futura“, Институтом за хемију, технологију и металургију Универзтета у Београду, Младим истраживачима Србије и Светским фондом за заштиту природе (WWF).

Програм Кампа можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.