Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О биљкама и змијама на Регионалном дечјем кампу на Тари

У оквиру програма другог Регионалног дечјег кампа на Тари на Растишту, децу су на позив организатора, стручни сарадници Завода за заштиту природе Србије повели у обилазак Националног парка 5. августа 2016. године, како би им показали разноврсност и јединственост биљног и животињског света.

Током шетње од Растишта до Орловог виса, путем који је водио и кроз камењар и шуму, ботаничар Завода мр Верица Стојановић је упутила децу како да у природном станишту виде ретке биљке као што су: божур, божиковина, циклама и многе друге, сакупе лековите врсте за чај, хербаризују и касније сами препознају неколико биљака. Младе кампере, херпетолог мр Растко Ајтић је упознао са светом змија Таре и правилима понашања, како се не би дошло до блиског сусрета са овим животињама. Деца су се овом приликом посебно обрадовала сазнањима као што су да поскок не скаче, док су по завршетку шетње најуплашенији изјавили да су се „скоро“ ослободили страха од змија!

Kамп је одржан у периоду од 31. јула до 8. августа 2016. године у организацији Планинарског клуба „Раднички“ за свој подмладак „Клинци-Планинци“. За подршку у реализацији програма Кампа, учесници и организатори су Заводу за заштиту природе Србије доделили Захвалницу.

Фотографије са Кампа могу се преузети преко линка: https://www.facebook.com/klinci.planinci/photos/?tab=album&album_id=1397687766912235

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.