Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Европска награда за пројекат заштите села Гостуша- „камено село“ у Парку природе „Стара планина“

У организацији Завода за заштиту споменика културе Ниш, у циљу развоја пројекта заштите села Гостуша у Парку природе „Стара планина“ и промоције европске награде Europa Nostra за заштиту културног наслеђа, коју су добили за Студију заштите овог јединственог места очуваног народног градитељства, одржани су крајем августа, стручни семинар и представљање награде

Семинар „Повезивање заинтересованих страна и планирање заједничког деловања у области заштите природних и културних добара“ одржан је у старопланинском селу Дојкинци у периоду од 28. до 31. августа 2016. године. Како би резултати рада учесника семинара били усмерени на успоставање модела заштите и развоја, први дан семинара обележио је теренски обилазак „каменог села“ и природних вредности у ширем окружењу. Овом приликом, учесници су имали прилику да упознају одлике градње кућа чији су кровови сачињени од необрађених камених плоча и са мештанима разговарају о животу на Старој планини и њиховим очекивањима везаним за даље акције у очувању њиховог села. Током првог дана учесници су обишли и цркву у пећини у селу Рсовци и Центар за посетиоце Парка природе „Стара планина“, када им је концепт рада и активности Парка представио мр Данко Јовић, руководилац Канцеларије у Нишу Завода за заштиту природе Србије.

Другог дана семинара одржана су уводна предавања у Планинарском дому у селу Дојкинци, у окврих којих је туристичке потенцијале општине Пирот представио Драган Јовановић из Туристичке организације Пирот, о просторном планирању и наслеђу говорила Тања Обрадовић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, док је природне вредности Парка природе „Стара планина“ презентовала Драгана Недељковић из Завода за заштиту природе Србије. Награђену Студију заштите села Гостуша предстваила је Елена Васић Петровић, директорка Завод за заштиту споменика културе Ниш.

Након уводних предавања, градоначелник Пирота Владан Васић пресецањем врпце симболично је за посете отворио реновиран Планинарски дом у Дојкинцима. Радом Планираског дома и програмима посета управљаће Туристичка организација Пирот. Након церемоније отварања Дома учесници семинара у поподневном термину имали су прилику да обиђу водопад Тупавица, који се налази у његовој непосредној близини.

Завршни дан семинара био је посвећен извођењу радионица које су имале за циљ израду предлога акционог плана који ће обухватити све аспекте заштите села и његове природне средине. Како би се дошло до системског акционог плана, рад се одвијао у четири радионице: Културни предео као туристички производ, коју је водила Милена Милошевић Мићић из Завичајног музеја у Књажевцу, Правна заштита културног наслеђа коју је водила Данијела Младеновић из Завода за заштиту споменика кутуре Краљево, Конзервација и техничка заштита, коју је водила Ивана Цветковић из Завода за заштиту споменика културе Ниш и Интегрална заштита природног и културног наслеђа, коју је водила Наташа Панић из Завода за заштиту природе Србије.

Након сумирања рада у радионицама, учесници су се сагласили да је неопходно даље приоритетно ангажовање на плану инфраструктурног развоја села које је у складу са очувањем амбијенталног простора и изгледа, спровођење заштите од стране надлежних органа и усмерено улагање финансијских средстава, едукација локалне заједнице о значају природног и културног наслеђа, као и институционална подршка пројекта заштите природног и културног наслеђа.

У раду семинара учествовли су представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Завода за заштиту природе Србије, Завода за заштиту споменика културе у Србији и Републици Српској (Ниш, Ваљево, Краљево, Нови Сад, Суботица и Бања лука), Туристичке организације Пирот, ЈП Дирекције за изградњу општине Пирот, Грађевинске инспекције општине Пирот, Завичајног музеја у Књажевцу и Универзитета Пајсије Хиландарски из Пловдива у Бугарској.

Значај и вредност добијене европске награде за заштиту кутурног наслеђа за 2016. (Europa Nostra Awards 2016.) за Студију заштите села Гостуша, Завод за заштиту споменика културе Ниш представио је на промоцији одржаној 31. августа у Дому културе у Пироту. Церемонију промоције нагрде отворила је директорка Завода у Нишу Елена Васић Петровић представљајући Студију заштите села Гостуша, док је присутнима резултате рада учесника Семинара представила стручни сарадник Ивана Цветковић. Овом приликом, честитајући на добијеној награди Весна Марјановић, члан председништва Савета Европе истакла је могућности за нове развојне пројекте које су се отвориле добијањем награде, будући да је простор Гостуше препознат као предео од европског значаја, док је градоначелникПирота Владан Васић, најавио даља настојања града у унапређењу аутентичности „каменог села“. Додељујући награду директорки Завода за заштиту споменика културе у Нишу, генерални секретар Europa Nostra Снешка Квадлиг Михаиловић, истакла је да је „камено село прави драгуљ и да је боравак у њему импресиван“, изразивши наду да ће „награда помоћи Граду и мештанима да се на најбољи начин заштити ова културна баштина и да се село ревитализује и постане огледно историјско село као целина“.

Награђену студију заштите можете преузети преко овог линка

Предлог Акционог плана заштите села Гостуша можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.