Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржан највећи светски догађај у области заштите природе - IUCN World Conservation Congress 2016

Светски конгрес заштите природе одржава се сваке четврте године и окупља чланице највеће светске организације за заштиту природе IUCN, у циљу разматрања и усвајања нових стратегија, политика и планова у борби за очување природе на глобалном нивоу. Ове године конгрес је одржан на Хавајима, у граду Хонолулу у периоду од 01. до 09. септембра 2016. године.

Резолуције и смернице о важним питањима очувања природе на IUCN-овом светском конгресу заштите природе усвајане су гласањем у јединственом светском еколошком парламету кога чине представници 217 владиних и државних агенција и институција, 1 066 невладиних организација и мрежа и преко 16 000 стручњака из целог света. Овако усвојене резолуције и смернице чине основу за спровођење политике и програма рада IUCN-а, али и рада многих других светских организација.

Како би живот у очуваној природи био доступан свима, у оквиру рада у светском еколошком парламенту представници чланица IUCN-а су, као једну од главних одлука, изгласали обезбеђивање помоћи да организације које представљају мањинске етничке групе у одређеним регијама постану чланице IUCN-а. На овај начин би се указало на потребу решавања проблема са којима се сусрећу у свом окружењу.

Током конгреса чланице IUCN-а су, такође, послалае поруку свим заштићеним подручјима да буду подручја без индустријских активности и инфраструктурних радова који могу имати штетене последице по окружење.

У раду конгреса учествовали су и представници институција из Србије, чланица Светске уније за заштиту природе (IUCN). Завод за заштиту природе Србије на конгресу је представљао директор, Александар Драгишић.

О раду у сесијама конгреса и резолуцијама и смерницама можете више сазнати на линку: http://www.iucnworldconservationcongress.org/

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.