Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Формирање комуникационе мреже „BalkaNatureNet”

У Немачкој у Gut Siggenu, у периоду од 26. до 29. септембра, у Центру за едукацију Alfred Topfer фондације, у непосредној близини Балтичког мора, окупили су се стручњаци владиног и невладиног сектора са Балкана и суседних земаља да заједно са колегама из међународних невладиних организација (IUCN, WWF, GIZ, CEEweb и Propark из Румуније) поставе основе за мрежу „BalkaNatureNet”.

Пројекат је започео у фебруару 2016. и трајаће до јула 2017. године, како би сви пређашњи учесници „NatuRegio“ програма основали мрежу која ће бити основа за развој сарадње на Балкану и окружењу у области заштите природе и образовања на тему одрживог развоја.

„NatuRegio” програм је у периоду од 2006. до 2015. завршило 77 младих стручњака из области заштите природе из 12 земаља (Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Мађарска, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Румунија, Србија, Словачка, Словенија и Украјина).

На радионици је учествовало 11 бивших полазника и 10 других стручњака који су корак по корак, током три дана интензивног рада, осмислили акциони план за мрежу „BalkaNatureNet”. Следећи корак у оснивању мреже је да се 2017. године одржи „BalkaNatureNet - Forum” и прецизније дефинишу циљеви и активности ове мреже.

Завод за заштиту природе Србије на скупу је представљала мр Верица Стојановић (полазник из 2014. године „NatuReregio_Balkans“ програма).

Пројектом формирања мреже „BalkaNatureNet” координира Alfred Topfer, Академија за заштиту природе (NNA - Alfred Toepfer Akademie für Naturschutz, http://www.nna.niedersachsen.de/startseite) уз финансијску подршку Alfred Topfer фондације (Alfred Toepfer Stiftung F.V.S., http://toepfer-stiftung.de), Немачке фондације за животну средину (DBU - Die Deutsche Bundesstiftung Umwelt, https://www.dbu.de/) и фондације Heidehof (Die Heidehof Stiftung, www.heidehof-stiftung.de). http://www.balkanaturenet.nna.de/.

Нацрт рада комуникационе мреже BalkaNatureNet можете преузети овде

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.