Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

21. Дани гљива на Дивчибарама

На Дивчибарама 30. септембра и 01. октобра 2016. године, одржана је традиционална манифестација „Дани гљаива“, у оквиру које се промовише боравак у природи и правилно коришћење плодова природе на примеру гљива.

Програм 21. Дана гљива отворен је доделом награда за ученике који су победили на конкурсу за најбоље цртеже гљива. Деци из школа и вртића са територије општине Ваљево који су победили на конкурсу, награде је обезбедио Завод за заштиту природе Србије. Победници конкурса, добили су издања Завода: филмове Орао крсташ и Истраживања дивљег света Монголије и часопис за децу Свет природе: еко забавник.

Учесници Дана гљива имали су прилику да упознају рад Завода за заштиту природе Србије на инфо пулту у централној зони манифестације и добију постер издање Змије Србије.

Како би бројним учесницима „Дана гљива“ омогућили да упознају вредности подручја у које су дошли и одговорно сакупљали гљиве, представници Завода одржали су две презентације. Презентацију „Природне вредности Дивчибара и Маљена“, одржала је мр Верица Стојановић, док је о теми „Уредбу о врстама под контролом промета“, говорила Берислава Илић. У представљању Завода на манифестацији, учествовале су и Наташа Панић и Зорица Тарабановић.

Организатори манифестације Удружење „Гљиварско друштво“ из Ваљева, за све посетиоце приредили су програм у оквиру кога су имали прилику да прошетају околином и уз водиче сакупљају гљиве, такмиче се у прављењу гулаша од гљива и забаве се на рок гљиварској журци.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.