Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

VIII Семинар за управљаче заштићеним подручјима

VIII Семинар за управљаче заштићеним подручјима одржан је 04. и 05. октобра 2016. године у Парку природе „Стара планина“, у организацији Министарства за пољопривреду и заштиту животну средине и подршку домаћина ЈП „Србијашуме“. Овогодишњи семинар за управљаче одржан на тему „Одрживи туризам у систему управљања заштићеним подручјима“, окупио је до сада највећи број представника заштићених подручја и релевантних стручних и научних институција са око 170 учесника.

Скуп су отворили у име домаћина ЈП „Србијашуме“ Гордана Јанчић, извршни директор и ресорног министарства Слободан Ердељан, помоћник министра. Учесницима се у оквиру уводне речи обратио директор Завода за заштиту природе Србије мр Александар Драгишић и овом приликом позвао да „учинимо наша заштићена подручја, не само отвореним, већ и спремним за организацију посета, едукацију посетилаца и развој туризма заснованог на принципима одрживости“. У уводном делу програма учесницима су се обратили и Тања Пинџа из Министарства трговине, туризма и телекомуникација и др Биљана Пањковић, директорка Покрајинског завода за заштиту природе.

У пленарном делу Семинара одржано је 11 тематских презентација. Представници Завода, овом приликом, имали су излагања: „Мониторинг биодиверзитета у функцији развоја туризма на примеру Парка приоде Стара планина“, које је одржао мр Данко Јовић и „Национални парк Копаоник: Заштита природе и одрживи развој“, које је представила Ерна Шеховац.

Дискусије и групни рад одвијали су се у радионицама: Планиски туризам, Рекреативни туризам и Геотуризам, као и два округла стола: Програми управљања заштићеним подручјима и Систем накнада у природним добрима.

Програм Семинара можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.