Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О заштити природе на 13. Међународном сајму заштите животне средине и природних ресурса – ECO FAIR

13. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса и 12. Међународни сајам енергетике, који су ове године одржани под слоганом „Нова енергијa“, свечано је отворио министар рударастрва и енергетике Александар Антић, истичући да „постоји снажна спрега између енергетског сектора, привреде и заштите животне средине и да је сајам место на коме треба да се створи синергија и да крене додатно унапређење целог сектора“.

Поводом отварања ECO FAIR 2016. и Energetika 2016., државни секретар Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине мр Стана Божовић, најавила је да „ће Србија следеће године из европских фондова добити 100 милиона евра, који ће бити уложени у три велика инфраструктурна пројекта и то за постројења за пречишћавање отпадних вода у Нишу и Крагујевцу и центар за управљање отпадом у Новом Саду“.

Након свечаног отварања Сајма, министар Александар Антић и државни секретар мр Стана Божовић, обишли су штандове излагача и овом приликом посетили штанд Завода за заштиту природе Србије, када им је активности и значај заштите природе представио директор Завода мр Александар Драгишић.

На овогодишњем Сајму ECO FAIR одржаном у периоду од 12. до 14. октобра 2016. године, Завод је представио најновије резултате у истраживањима и мониторингу заштићених подручја и издања у области заштите природе. Учешћем у конференцијском програму Сајма 13. октобра 2016. године у Зеленој сали, Завод је представио пројекте у заштити природе и образовна постер издања. Промоцију пројеката и рада Завода, кроз поздравну реч отворио је директор мр Александар Драгишић. Резултате ревизије и мониторинга националних паркова, представила је инж. шумарства Биљана Крстески, док су циљеве и открића у спелеолошким истраживањима система Увачких пећина и Церјанске пећине, презентовали мр Данко Јовић и др Драган Нешић. О концепту, садржају и намени најновијих издања из едиције образовних постера о врстама које насељавају нашу земљу, говорио је др Растко Ајтић представљајући три најновија постера: Водоземци Србије (аутор: Р. Ајтић), Вилин коњици Србије (аутор: Д. Павићевић) и Птице сверене Шумадије (аутор: М. Радаковић).

Посетиоци Сајма имали су прилику да добију и вредне монографије Завода о заштићеним природним добрима, учешћем у наградној игри 14. октобра, на штанду Завода. Право за учешће у наградној игри имали су сви који су тачно одговорили на питања у анкети, односно знали да слика на анкетном листу представља гљиву која своје једино станиште у Србији има на простору Аде Циганлије у Београду и да у Србији има око 500 заштићених подручја. Од 100 попуњених анкетних листова, истог дана у 14:00 часова на штанду Завода, извучене су три добитнице које су знале одговоре на анкетна питања.

Представљање и опремање штанда Завода на Сајму екологије, помогло је ЈП „Зеленило-Београд“, као управљач заштићеним подручјима у Београду, који су за посетиоце обезбедили брошуре. Поред београдских природних добара, сви посетиоци штанда Завода могли су кроз бројне материјале и разговор са представницима Завода сазнати о заштити природе код нас и могућностима које као грађани имају за учешће у унапређењу природне баштине.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.