Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Радионица о националним парковима у ОШ „Свети Сава“ у Младеновцу

На позив Основне школе „Свети Сава“ из Младеновца, стручни сарадници Завода за заштиту природе Србије одржали су 18. октобра 2016. године, радионицу о националним парковима ученицима IV разреда, у оквиру часа из предмета Природа и друштво.

Како би ученицима представили значењe појмова „национални парк“, „резерват“ и „споменици природе“; стручни сарадници Завода мр Верица Стојановић, ботаничар и др Растко Ајтић, херпетолог, уз помоћ карте заштићених подручја Србије и презентације са сликама предела и света природе националних паркова кроз разговор са децом објашњавали су значај њихове заштите. Објашњавајући природне карактеристике и вредности националних паркова у Србији, стручњаци Завода су ученицима омогућили развијање способности сналажења на географској карти, уочавања карактеристика и препознавање заштићених биљака и животиња на основу визуелног извора информација (фотографије).

Ученици су током радионице имали прилику и да сами открију природне вредности Фрушке горе, Копаоника, Ђердапа, Таре и Шар планине, учествујући у квиз игри и решавајући укрштене речи о сваком од наших пет националних паркова, коју је водила Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност.

Бројним питањима на тему радионице и знањем приликом решавања укрштених речи, ученици су показали да имају развијену еколошку свест, одговоран однос према природи и брижан однос према животињама и биљкама.

У циљу даљег образовања деце о заштићеним подручјима, Завод је овом приликом поклонио школи кабинетску географску карту Заштићена подручја Србије и учитељицама одељења четвртих разреда Еко забавник: Свет природе бр. 2.

Како су представници школе оценили радионицу коју су одржали стручни сарадници Завода, можете видети у вести у интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва „ТАБЛА“ на линку http://www.tabla.org.rs/2016/10/blog-post_28.html, који је поставила учитељица Славка Аврамовић, на чију иницијативу је посета организована.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.