Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Лауреат београдског Green Fest-а 2016 „Свет у нестајању“ - Завод први пут део филмског програма Greenfest-а

Документарни филм „Свет у нестајању“ у режији Марте Кадзиеле из Пољске, чији је коаутор стручњак Завода Миливоје Крвавац, одабран је у конкуренцији од 1455 филмова из 98 земља за учешће у филмском такмичарском програму највећег Фестивала еколошке културе код нас – Greenfest-a. Уласком у такмичарски програм филм је постао носилац титуле Belgrade Green Fest 2016 Laurel.

„Свет у нестајању” је филм о илегалној трговини као узроку угрожености дивљих врста. Филм је снимао тим од дванаесторо људи у Шри Ланки током 2015. и 2016. gодине. У овом међуанродном експетском тиму је као представник Србије учествовао Миливоје Крвавац. Филм је реализован како би се примерима и сликом приказало у којим размерама и на који начин човек својим незнањем или немаром може угрозити природу око себе, не примећујући траг који оставља у животној средини. Поред инфорамтивног, филм има и образовни карактер, будући да гледаоце упућује у то шта би требало да знају када посећују далеке земље, и о чему би требало да размишљају када на путовањима купују сувенире. Као један од начина борбе против илегалне трговине дивљим врстама, у филму се апелује на значај сарадње у заштити ретких и угрожених врста, као и у примени Конвенције о међународној трговини ретким и угроженим врстама (CITES Конвенција).

Током трајања Greenfest-a у периоду од 15. до 18. новембра 2016. године, Завод ће се представити и кроз две изложбе фотографија, и то изложбом најбољих радова са међународног фото конкурса „Биодиверзитет“ организованог поводом одржавања Светског конгреса биодиверзитета у Србији 2015. године, и самосталном изложбом аутора Миливоја Крвавца на тему „Anima mundi“. Такође, Завод ће се и ове године укључити у образовно-промотивни програм фестивала. Овим поводом биће организована трибина о спелеолошким истраживањима и открићима система Увачких пећина и Церјанске пећине, 16. новембра у Дому омладине у Београду. Уводничари у тему трибине су стручни сарадници Завода, др Драган Нешић и мр Данко Јовић, шеф Канцеларије Завода у Нишу.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.