Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Представљена издања „Заштићени храстови Србије“ и приручник „Стрижибубе Србије“ на 61. Београдском сајму књига

Прво представљање јавности монографије „Заштићени храстови Србије“ и приручника „Стрижибубе Србије“ одржано је у среду 26. октобра на штанду Центра за промоцију науке. Промоција ових издања део је промоције издавачког опуса Завода за заштиту природе Србије на 61. Међународном београдском сајму књига.

О монографији „Заштићени храстови Србије“, која је самостални издавачки подухват Завода и прва књига ове врсте у Србији, говорили су уредница и аутор, др Драгана Остојић и коаутори, Биљана Крстески и Владимир Николић. Представљајући значај монографије и рад на монографији, др Драгана Остојић указала је на значај заштите храстова као врсте која представља симбол шума наше земље, а тиме и њиховог очувања за заштиту природе, истовремено указавши на њихов значај и у тарадицији и етно култури на простору наше земље. Овом приликом Биљана Крстески је представила најзначајнија заштићена стабла по врстама храстова који су представљени у књизи, док је Владимир Николић говорио о раду на истраживању и заштити ових врста.

Приручник „Стрижибубе Србије“ објављен у сарадњи Завода и Удружења „Хабипрот“, као дело од националне вредности, будући да се у књизи неке врсте први пут наводе за фауну наше земље, представио је професор Биолошког факултета у Београду, ентомолг, др Александар Ћетковић, истакавши да приручник има многострук значај имајући у виду да садржи значајне научне податке, а уједно има форму приручника, прилагођену за упознавање широког круга јавности са овом врстом инсеката. Значај сарадње научника, стручњака, релевантних државних организација и невладиног сектора на пољу популарисања заштите природе кроз издавачку делатност, а на примеру књиге „Стрижибубе Србије“, нагласио је један од њених аутора, Милан Ђурић у име суиздавача Удружења „Хабипрот“.

Указавши на значај издаваштва у области заштите природе, имајући у виду да што више знамо о природи, то ћемо је боље чувати, директор Завода мр Александар Драгишић захвалио се ауторима на њиховој посвећености у раду, на основу чијег истрајног научног и стручног ангажовања су настала још два капитална дела за заштиту природе. И овом приликом истакао је да су „ове публикације значајне, не само за нас који смо посвећени заштити природе, већ су и занимљиве и информативне и за ширу читалачку публику, која ће добити прилику да завири у свет природе“. Директор Драгишић је, говорећи о даљем раду Завода на овом плану, најавио публиковање Црвене књиге птица Србије у сарадњи са Природно-математичким факултетом Универзитета у Новом Саду.

У монографији „Заштићени храстови“, аутор др Драгана Остојић и коаутори Биљана Крстески и Владимир Николић, приказали су 41 стабло и 9 група стабала од којих је 5 врста сабала процењене старости између 100 и 450 година. Рецензенти књиге су академик проф. др. Владимир Стевановић и проф. др. Љубивоје Стојановић, који су својим сугестијама и саветима помогли да књига допринесе раду у даљем очувању специјског и генетичког диверзитета у Србији. Монографија је богато илустрована, А4 формата и обима од 200 страна.

Аутори приручника „Стрижибубе Србије“, Драган Павићевић, Настас Илић и Милан Ђурић дали су на 250 страна опис сваке врсте кроз текст, слику, илустрацију и графички приказ података о распрострањењу, како би на што занимљивији начин представили јавности ову интересантну групу инсеката. У књизи је представљено 228 врста стрижибуба, што је половина од укупног броја које живе у Европи. Од укупног броја стрижибуба регистрованих у Србији, 6 врста се налази на Црвеној листи угрожених врста (IUCN Red List), а преко 80 се налази на Европској црвеној листи сапроксилних инсеката. Девастацијом степских и шумских екосистема у којима живи највећи број стрижибуба, довели смо многе врсте на ивицу опстанка. Сврха израде приручника за њихово упознавање јесте заштита, пре свега поменутих екосистема, чиме ће бити заштићене и врсте којима су ти екосистеми станиште. Рецензент књиге је др Иво Караман. Приручник је објављен на српском и енглеском језику.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.