Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Учешће Завода на Еуропарк конференцији 2016. (Europarc conference 2016)

Овогодишња конференција Еуропарк федерације одржана је у периоду 18-22. октобра 2016. у националном парку Jura vaudois у Швајцарској. Конференција под називом „Ми смо паркови“ (We are Parks) окупила је 400 делегата из 36 европских земаља, а током четири дана састанака, радионица, посета занаменитостима националног парка, разговора са локалним становништвом и састанака са директорима националних паркова, разговарало се на тему улоге локалног становништва у стварању и управљању националним парком, о изазовима са којима се швајцарски систем националних паркова сусреће, као и о релевантним аспектима ове проблематике у другим земљама.

Завод за заштиту природе Србије као чланицу Еуропарк федерације, у функицији делегата, представљао је директор мр Александар Драгишић учествујући у гласању на Генералној скупштини Еуропарк федерације и сесијама и радионица од важности за Завод и Србију, а које су биле на тему управљања националним парковима и климатских промена. Овом приликом директор Драгишић представио је досадашњи рад Завода и институција Републике Србије у оквиру међународне кампање за борбу против климатских промена.

Један од главних закључака Конференције, који је уједно и смерница за даљи рад јесте неопходност идентификовања и укључивања представника локалних заједница, с обзиром да је потребно ослонити се се на традицију локалног подручја, чија се аутентична знања и искуства морају укључити у систем управљања национаним парковима. „Паркови су идеална тест подручја за примену демократског и партиципаторног процеса, независно од националног контекста. Постоји потреба да се пренесе и усвоји значај овог дугорочног процеса како би се унапредило стање животне средине за природу и људе“, закључак је Еуропрак конференције 2016.

На сајту Еуропарк конференције могу се видети резултати и закључци са овогодишњег скупа (http://www.europarc.org/europarc-conferences/)

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.