Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Цариници открили илегално поседовање заштићене врсте розела папагаја

Цариници су 30. октобра 2016. године приликом дубинске контроле у месту Богутовац, на путу Рашка-Краљево запленили заштићену врсту розела папагаја (Platycercus Elegans). Овом приликом у прекршају је ухваћен држављанин Црне Горе код кога су у пртљажнику аутомобила пронађени кавези са папагајима, фазанима, мачкама и штенцима.

Цариници су утврдили да међу животињама има и заштићених врста на основу консултација са орнитологом Завода за заштиту природе Србије Милошем Радаковићем, који је потврдио да један од папагаја припада заштићеној врсти са CITES листе (Конвенција о забрани трговине и промета дивљих врста) додатка II, за коју је путник требало да поседује одговарајућу дозволу земље извоза.

Нађени розела папагај (Platycercus Elegans) је предат Инспекцији за заштиту животне средине у Краљеву (по саопштењу Управе царина Београд).

Platycercus Elegans је врста папагаја која насељава обалске пределе источне и јужне Аустралије. За разлику од већине врста розела који живе у степама, настањује шумске пределе, а интензитет влажности шума у којима живе, утиче на јачину црвене боје код ових птица. Постоје и две подврсте и то Platycercus Nigresceus и Platycercus Melanoptera. Ова прва подврста, настањује северне тропске регије и млади ове подврсте напуштају гнездо потпуно црвеног перја, док млади Platycercus Elegans и друге подврсте имају по напуштању гнезда на себи много више зеленог перја, да би тек у периоду сазревања добили интензивно црвено перје, а рубови крила, летних пера, репа и подбрадка им постају плаве боје. Леђа су као и код црвене розеле крљушасто црвено-црне боје. Ноге су сиво-црне, а кљун је бео са црним врхом.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.