Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Зимским цензусом белоглавог супа 2016. године утврђен континуирани тренд пораста субпопулације у Србији

У организацији Завода за заштиту природе Србије, у сарадњи са управљачима заштићених подручја („Резерват Увац“ д.о.о, Центар за природне ресурсе „Натура“ и Удружење грађана „Јадовник - оаза нетакнуте природе“), организовано је четврто зимско бројање белоглавог супа у периоду од 24.–27. новембра 2016. године. Редовно годишње зимско бројање белоглавог супа у Србији се реализује у оквиру међународног зимског цензуса белоглавог супа на Балкану који се изводи на свим локацијама у приближно исто време (крајем новембра или почетком децембра).

Бројање белоглавог супа у Србији 2016. године одвијало се на пет локација: Специјалном резервату природе „Увац“ 24. и 26. новембра, Специјалном резервату природе „Клисура реке Милешевке“ 26. новембра, затим у Специјалном резервату природе „Клисура реке Трешњице“, Соколских планина од 25. до 27 новембра) и локалитету Оштрика 26. новембра. Овогодишње 12. међународно зимско бројање белоглавог супа обављено је и у Бугарској и континенталном делу Грчке.

Бројање белоглавих супова је успешно обављено и добијени су значајни резултати о стању популације белоглавог супа на подручјима Србије, Бугарске и делу континенталне Грчке. На подручју Србије је избројано укупно 374 јединки, у Бугарској је укупно избројано 319 јединки и у делу континенталне Грчке 29–36 јединки. Укупно на подручју Балкана (без Крита, Македоније и Кварнерских острва) избројано је 722-729 јединки.

У Србији, у Специјалном резервату природе „Клисура реке Трешњице“ утврђено је присуство 49 јединки, у Специјалном резервату природе „Клисура реке Милешевке“ 36 јединки и у Специјалном резервату приропде „Увац“ 289 јединки белоглавог супа. На Соколским планинама (Пећке стене и Постењска река) и Оштрику није забележено присуство белоглавог супа. На основу ових података процењује се да је утврђена бројност белоглавих супова већа у односу на прошлу, као и раније године, што је у складу са резултатима овогодишњег мониторинга који указују на даљи благи раст бројности наше субпопулације. Међу присутним птицама преовладавају одрасле јединке, а у знатно мањем броју налазе се младе јединке (иматуруси) старе између 2 и 5 година.

Према мониторингу, као и цензусу, утврђено је да у Србији постоји око 160 парова белоглавих супова. Знатно повећање популације белоглавих супова у Србији је констатовано током последње деценије. Тренд ове врсте је генерално стабилан или је у благом повећању последњих година услед повременог пада и флуктуације бројности птица у неким колонијама (у клисури Трешњице и у клисури Милешевке услед повремених тровања, убијања и других угрожавајућих фактора). Такође, бројност белоглавог супа на Балкану је у благом повећању у поређењу са прошлом годином (629 јединки).

Успех овогодишњег цензуса је резултат добре организације и веома повољних метеоролошких услова током цензуса. Екипе су чинили: Братислав Грубач и Милош Радаковић (Завод за заштиту природе Србије), Марко Обућина, Милорад Курћубић, Ненад Радишић, Новак Пејовић и Стево Радовановић (Резерват „Увац“ доо), Драган Ђекић, Бобан и Горан Вучићевић (ЦПР „Натура“) и Вјекослав Јоскимовић (Удружење грађана „Јадовник – оаза нетакнуте природе“).

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.