Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Изложба документарних фотографија „Јерма у прошлом веку“, представљена у граду Враца у Бугарској

Изложба фотографије „Јерма у прошлом веку“, отворена је 02. децембра 2016. године у Природњачком центру „Натура“ Парка природе „Врачански Балкан“, у граду Враца у Бугарској, након гостовања у Београду, Нишу и Димитровграду у Србији и градовима Трну и Банско у Бугарској. Изложба је отворена у организацији Удружења грађана „Јерма“ из Димитровграда, уз подршку Завода за заштиту природе Србије и Парка природе „Врачански Балкан“ из Бугарске.

На изложби је представљено 70 документарних фотографија, природних и културних вредности, као и живота људи на простору тока реке Јерме кроз Србију и Бугарску у првој половини XX века. Најстарији фото запис на изложби је снимак из 1910. године. На фотографијама се могу видети историјски записи Влашке и Одоровске клисуре, Кањона реке Јерме, рудника каменог угља у селу Ракита, који је одавно затворен и једностраничне железничке линије село Ракита - село Суково у Србији, затим Трновског ждрела реке Јерме у Бугарској и многе друге.

Изложбу је представио Слободан Цветков, председник Удружења „Јерма“ и аутор изложбе. О значају изложбе и прекограничној сарадњи у заштити природе на отварању је говорио у име Завода за заштиту природе Србије мр Данко Јовић, шеф Канцеларије Завода у Нишу, док је историјски значај изложбе представио доц. др Михаил Груев, председник Државног архива Бугарске. У програму отварања изложбе учествовали су: Дарко Ђорђевић, управник Специјалног резервата природе „Јерма“, Игор Петровић, управник Парка природе „Стара планина“, ЈП „Србијашуме“ ШГ Пирот, као управљачи заштићених подручја у Србији уз границу са Бугарском и Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност и комуникације Завода.

Изложбу је пред бројним представницима општинских институција, организација и медија града Враца, за посете отворио Николај Ненчев, директор Парка природе „Врачански Балкан“. Програм отварања водила је Оља Генова, експерт за образовне програме и ПР Парка природе „Врачански Балкан“.

Фото изложба аутора Слободана Цветкова „Јерма у прошлом веку“, гостоваће у Враци месец дана.

Отварање изложбе уједно је била и прилика за даље договоре о заједничком деловању у заштити природе кроз прекограничне програме заштите.

Како је протекао програм отварања изложбе можете видети преко линкова:

www.vr-balkan.net

TV Rimeks

http://tv.rimex-ltd.com/?p=105878

TV Vratsa

http://www.tv-vratsa.bg/bg/foto-izlozhba-1/

http://www.vr-balkan.net/bg/izlozhba-dolinata-na-reka-erma-v-minaliya-vek-be-otkrita-v-prirodozashtiten-tsentar-natura/

http://vratzanews.com/bg/fotosi-ot-minaloto-na-unikalen-priroden-obekt-podrediha-v-izlozhba/

http://zovnews.com/bg/foto-izlozhba-dolinata-na-reka-erma-v-minaliya-vek-be-otkrita-v-prirodozashtiten-tsentar-natura-/

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.