Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Уручена плакета и награде аутору најлепше фотографије природе на фото конкурсу „Вики воли земљу”

Поводом победе на светском фотоконкурсу најлепше фотографије природе „Вики воли земљу“, аутору Чедомиру Жарковићу за фотографију Споменика природе „Стопића пећина“ на прес конференцији, одржаној 30. новембра 2016. године у просторијама Туристичке организације Србије, уручена плакета и награде.

Организатор фотоконкурса у Србији - Викимедија Србија и сарадници у реализацији на националном нивоу - Завод за заштиту природе Србије и Туристичка организација Србије, овим поводом уприличили су прославу првог и петнаестог места фотографије природних добара у Србији на овом престижном такмичењу фотографије природе, будући да је поред фотографије бигрених кадица Стопића пећине, фотографија Кањона Раче, аутора Владимира Мијаиловића заузела високо 15. место.

За успех на светском фотоконкурсу „Вики воли земљу“, Чедомиру Живковићу и Владимиру Мијаиловићу плакете је уручио Филип Маљковић, директор Викимедија Србије. Директор Викимедија Србије је овом приликом истакао да се такмичење одржава по трећи пут у Србији, а четврти пут у свету и да је у Србији учествовало 126 такмичара са више од 2 000 фотографија, док је широм света било 115 000 фотографија. Честитавши ауторима фотографија, помоћник директора Туристичке организације Србије Весна Радисављевић, рекла је да „честитке ауторима нису случајне јер су донели престижно место Србији.“ „Сам туризам тражи квалитетне и добре фотографије и мали је број туристичких фотографија које су изузетне и зато стално трагамо за новим, квалитетним, другачијим погледима које нуде“, рекла је Радисављевић. Уручивши награду Завода за заштиту природе Србије победнику светског конкурса у виду боравка у образовно-истраживачком пункту Завода „Тара центру“ у Националном парку „Тара“ и монографије „Заштићена подручја Србије“, Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност и комуникације захвалила се награђеним фотографима на доприносу у промовисању природне баштине и блага наше земље на светском нивоу, као и представљању на највећој електронској светској еницклопедији Викимедији, која допире до најшире јавности свих генерација на различитим географским меридијанима.

Главну награду победнику - пут у Монтреал на Викимедијину највећу конференцију Викиманија, која ће бити одржана у периоду од 09. до 13. августа 2017. године, уручио је Филип Маљковић, директор Викимедије Србије.

Овом приликом, аутор најлепше фотографије природе Чедомир Живковић, изјавио је да му награда много значи за будуће фото записе природе и да је посебно поносан што је победничком фотографијом представио своју земљу.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.