Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Удружење „Зоо планет“ из Ниша и Завод за заштиту природе Србије збринули 50 змија из фабричких шахтова и цеви у Житорађи

Активисти Удружења „Зоо планет“ из Ниша извукли су педесет степских смукова из шахтова и цеви у некадашњој фабрици EI у Житорађи, који су збринути у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије.

На основу добијене пријаве радника фирме Soylemez Rubber & Plastic DOO из Житорађе, да се у шахтама кроз које пролазе струјни каблови високог напона, а који су у фази реконструкције због реновирања фабрике, налази више примерака змија у фази хибернације, представници „Зоо планет“, контактирали су Завод за заштиту природе Србије. Уз консултацију са херпетологом Завода мр Данком Јовићем о спровођењу безбедне акције за раднике и змије, Тамара Ристић и Душан Станојевић изашли су на терен 16. jануара и реализовали дислокацију змија, као сертификовани чланови за сакупљање змија и њихово враћање на природна станишта Удружења „Зоо планет“.

Овом приликом, Тамара Ристић и Душан Станојевић су у кругу фабрике извршили преглед три шахте у којима су примећене змије – степски смук (Dolichophis caspius). Из прве шахте, која се налази у близини главног улаза фабрике извучено је девет јединки степског смука. Из велике централне шахте са бетонским отворима кроз коју пролазе струјни каблови, пронађено је и збринуто 28 смукова, док је из треће шахте која се налази на крају дворишта фабрике извучено 10 смукова.

Приликом акције збрињавања извршено је бројање змија, након кога су смештене у транспортне вреће и пренете у просторије Радне јединце Завода за заштиту природе Србије у Нишу, где је још једном урађена њихова контрола и преглед. На основу констатованог стања и инструкција херпетолога Завода, змије су смештене у хибенакулум у просторијама Удружења „ЗОО планет“ у селу Каменица.

У даљим активностима збрињавања ових змија, Завод и Удружење „ЗОО планет“, 21. јануара реализоваће мерење, обележавање и узимање брисева свих јединки.

Змије ће остати у хибернакулуму до пролећа, када ће бити враћене у своје природно станиште, на територији општине Житорађа, ван насељеног места.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.