Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Обука за процену учешћа заинтересованих страна у развоју заштићених подручја

У организацији WWF Adria у периоду од 24. до 26. јануара 2017. године у Загребу (Хрватска), одржана је регионална обука за процену учешћа заинтересованих страна у развоју заштићених подручја у оквиру Пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“.

Пројекат под називом „Заштићена подручја за природу људе“, WWF Adria спроводи од 2015. године у циљу успостављања капацитета за одрживу употребу природних ресурса у регији Динарског лука као темеља социо-економског развоја. У том контексту, кроз пројекат се развија сарадња заштићених подручја са локалним заједницама и јачање важности заштићених подручја у националним развојним политикама.

Основна тема обуке била је побољшање сарадње заштићених подручја са локалном заједницом и стварање интерактивне базе података која ће на лако разумљив начин просечном кориснику приказати социо-економску добит коју заштићена подручја могу имати. Главни циљ прављења базе је преношење порука доносиоцима одлука, пословном сектору и свим заинтересованим странама, у намери да се побољша управљање заштићеним подручјима, као и да се побољша стање природе у региону.

Током дводневне обуке представници из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Србије били су у прилици да развијају вештине анкетирања управљача заштићеним подручјима и локалног становништа спровођењем упитника као инструмента за утврђивање колико је локална заједница укључена у управљање заштићеним подручјима, и на који начин се може повећати њихова сарадња.

Анкетирање ће бити спроведено до априла 2017. године и у Србији биће обухваћена заштићена подручја: НП „Тара“, НП „Ђердап“, НП „Копаоник“, НП „Фрушка гора“, ПИО „Клисура реке Градац“, ПИО „Власина“, СРП „Увац“, СРП „Делиблатска пешчара“, СРП „Горње Подунавље“, СРП „Засавица, СРП „Палић-Лудаш“.

У програму обуке из Завода за заштиту природе Србије учествали су стручни сарадници Драгана Петраш и Наташа Панић.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.