Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Пронађене отроване животиње код села Осипаоница у близини Смедерева

По пријави Друштва за заштиту и проучавање птица Србије у вези илегалног тровања строго заштићених и заштићених птица од стране НН починиоца, обављен је стручно-инспекцијски надзор код села Осипаонице код Смедерева.

Изласком на терен 20. фебруара 2017. године, инспектор заштите животне средине и орнитолог Завода за заштиту природе Србије, утврдили су присуство дванаест мртвих/отрованих мишара (Buteo buteo) и једну чавку (Corvus monedula), као и четири јединке угинулих/отрованих шакала (Canis aureus) и два пса (Canis familiaris f. d.). Угинуле животиње је пронашао власник парцеле који их је прикупио на једно место и покрио грањем ради спречавања даљег разношења тела отрованих животиња и даљег ланчаног тровања, и томе обавестио представнике Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Након обилска терена, представници Друштва проследили су пријаву о тровању Инспекцији за заштиту животне средине Министарства за пољоприведу и заштиту животне средине. Током инспекцијског надзора, власник је указао и на остатке две мртве овце у близини места нађених отрованих животиња за које се сумња да су затроване отровом карбофураном.

У циљу узимања ткива за токсиколошку анализу која ће се обавити на ВМА у Београду, све пронађене мртве птице су прикупљене у пластичне вреће и одвезене од стране еколошког инспектора на Ветеринарски факултет у Београду.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.