Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Измештање гнезда беле роде у насељу Никола Тесла у Нишкој Бањи

У сарадњи Завода за заштиту природе Србије и ЈП „Електропривреда Србије“ решава се проблем гнезда које беле роде праве на електричним стубовима, односно на елетроенергетској мрежи. Овај проблем присутан је годинама, а решава се кроз пројект који сроводи ЈП „Електопривреда Србије“ уз стручне консултације и надзор стручњака Завода за заштиту природе Србије. У оквиру пројекта биће изграђено неколико металних платформи на које ће бити постављена измештена родина гнезда и тиме бити спречено страдања белих рода од последица струјног удара , као и кварови на мрежи због њихових гнезда.

Активности измештања гнезда изводе су у циљу заштите белих рода јер услед налегања њеног гнезда на електричне проводнике постоји могућност стварања кратког споја која резултирају страдањем птица и доводе до оштећења електричне мреже.

Прва акција измештање гнезда, ове године, је изведена 02. марта у Нишкој Бањи (насеље Никола Тесла) у три фазе. У првој фази, цело гнездо је уз помоћ специјалних каишева, дрвених стубова и крана (дизалице), пажљивио скинуто са бетонског електричног стуба, док је у другој фази, на бетонски стуб постављена и причвршћена метална платформа за гнездо, како би у трећој фази комплетно гнездо било поново враћено на платформу. Гнездо је овим путем у потпуности враћено у првобитно стање, без оштећења. Акција је спроведена у одсуству птица будући да се пар белих рода још није вратио на своју гнездећу територију из Африке.

Сличне акције у циљу постављања металних платформи за гнезда белих рода биће реализоване и у Дољевцу, Међурову и Пантелеју.

Бела рода (Ciconia ciconia) је строго заштићена врста према Правилнику о проглашењу и заштити строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива („Службени гласник РС“, бр. 5/2010, 47/2011, 32/2016 и 98/2016).

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.